Těžba uhlí loni v ČR stagnovala

čtk, eko
11. 1. 2006 16:15
Praha - Těžba důlních společností v České republice v minulém roce stagnovala na 61 milionu tun uhlí.

O 0,1 milionu tun poklesla produkce černého uhlí, těžba hnědého uhlí naopak o stejný objem stoupla na 48,2 milionu tun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytly důlní firmy. Ceny uhlí by se měly letos mírně zvýšit.

Největší hnědouhelný producent Severočeské doly loni vytěžil zhruba stejně jako o rok dříve, téměř 21,8 milionu tun. "V roce 2006 neočekáváme na trhu s hnědým uhlím žádné významnější změny ve srovnání s rokem 2005. Očekáváme odbytovou těžbu v přibližně stejné výši," uvedl obchodní ředitel SD Jan Demjanovič.

Dvojka na hnědouhelném trhu, Mostecká uhelná společnost, loni mírně snížila těžbu o 0,1 milionu tun na 16,1 milionu a na trhu drží nadále zhruba třetinový podíl. Ceny uhlí by podle mluvčí Liběny Novotné měly letos meziročně stoupnout v průměru o pět až šest procent. Třetí společnosti Sokolovské uhelné stoupla loni těžba podle předběžných údajů o 0,2 milionu na 10,3 milionu tun.

Černouhelná OKD, kam patří i těžba dolu ČSM, který byl původně součástí společnosti ČMD, vytěžila v minulém roce 12,8 milionu run uhlí, meziročně zhruba o 0,1 milionu tun méně. Letošní zdražení energetického uhlí podle mluvčí Věry Breiové nepřesáhne pět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy