Tescoma stahuje z trhu závadné termosky

ČTK
9. 1. 2007 17:35
Zlín - Italské úřady zakázaly prodej některých druhů termosek Tescoma, ta je stahuje i z českých obchodů.

Ve výrobcích je obsažen karcinogenní azbest. Podle informací z evropského systému rychlého varovaní Rapex, kde byla informace uvedena, mohou termosky poškodit zdraví v případě rozbití a následné neoparné manipulace.

Firma Tescoma s rozhodnutím italských úřadů nesouhlasí. Stejné výrobky Tescoma prodává i v Česku, do vyřešení případu
je ale stáhne z obchodů.

"Dle vyjádření italských úřadů teoretické riziko hrozí pouze při rozbití skleněné vložky a vdechnutí zakázané látky, což považujeme za nereálné a absurdní. Při běžném použití je termoska zcela nezávadná, což nepopírají ani italské úřady," sdělil ČTK jednatel Tescomy Petr Chmela. Podle něho je v termosce jen velmi malé množství azbestu a vliv na zdraví uživatele je tak prakticky vyloučen.

Děvět kousků

V systému Rapex se objevilo v závěru loňského roku devět typů termosek.  Společnost Tescoma se rozhodla pro preventivní a dobrovolné stažení uvedených termosek z trhu v České republice až do vyřešení celého případu.

Termosky se podrobí zkoumání v akreditované laboratoři v Česku, teprve poté Tescoma příjme závazná opatření. Podle vyjádření firmy ale zřejmě obsahují azbest i termosky jiných výrobců.

Jedna z prošetřovaných termosek
Jedna z prošetřovaných termosek | Foto: Rapex

Tescoma s.r.o. se řadí mezi významné evropské firmy na trhu kuchyňských výrobků a potřeb pro domácnost. V České republice je vývojové a designérské centrum, logistika a administrativa.

Výrobu zadává firma do desítek závodů v zahraničí. Tržby společnosti v roce 2005 překročily miliardu korun. Zhruba polovinu tržeb tvoří export. Společnost zaměstnává asi 180 pracovníků.

Hříšník spolupracuje

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová dnes ČTK řekla, že zlínský inspektorát společnosti Tescoma zakáže prodej těchto výrobků na domácím trhu do doby, než budou provedeny nové rozbory termosek.

"Poté budou případně následovat další opatření," uvedla Fléglová, podle které Tescoma s úřady spolupracuje a dobrovolně začala své výrobky stahovat z prodeje. Termosky společnosti Tescoma, jež italské úřady zařadily na Rapex, měly podle Fléglové certifikát shody s evropskými předpisy.

"Azbest způsobuje závažné rakovinné onemocnění - mesotheliom, které vzniká na vnitřní výstelce hrudní dutiny. Azbest však může iniciovat i rakovinu plic, která zasahuje vlastní plicní tkáň," upozornil dnes na internetových stránkách www.spotrebitele.info lékař Miroslav Šuta, který spolupracuje se Společností pro trvale udržitelný rozvoj.

 

Právě se děje

Další zprávy