Tečka za OP Prostějov, chystá se obří rozprodej majetku

Tomáš Fránek
13. 5. 2010 13:25
Podle plánu insolvečních správců nemá zůstat z majetku zkrachovalé textilky téměř nic
Foto: Petr Protivánek

Brno - Na světě je první plán, jak zaplatit stamilionové dluhy největší české textilky OP Prostějov.

Správci firmy, která je od května v konkurzu, podle informací deníku Aktuálně.cz navrhují obří rozprodej majetku donedávna největšího středoevropského výrobce obleků. K prodeji bude téměř vše, včetně hlavního závodu firmy v Prostějově.

Rozprodáme téměř vše

Do dražby mají jít všechny pobočky firmy, kterých je po celé zemi čtrnáct. Včetně závodu v Jeseníku, který firma zavřela na konci dubna. Dražit se má do konce letošního roku, jde o majetek za desítky až stovky milionů, stojí v návrhu, který dostal Krajský soud v Brně.

Na prodej navrhují správci firmy také nemovitosti a další majetek v hlavním závodě v Prostějově. Majetek by se měl prodávat ve výběrovém řízení a nové majitele by měl najít také do konce roku.

A zbytek firmy, ve které bude výroba v Prostějově pokračovat, pak chtějí správci prodat tomu, kdo nabídne nejvíc. I tady počítají s tím, že nového majitele najdou do konce letošního roku.

O plánů správců na obří rozprodej majetku budou rozhodovat věřitelé firmy, stejně jako o návrhu vedení společnosti na zachování výroby obleků na míru, takzvaných měřenek a další fungování asi 30 podnikových prodejen.

Lidé nakupují jako diví

V těch už přitom začal výprodej zboží, například v prodejně ve Starém Městě lidí vykoupili kvůli velkým slevám téměř všechno zboží.

OP Prostějov dluží svým věřitelům dluží asi 1,6 miliardy korun. Celý konkurz navíc provází spory a protesty největšího věřitele, České spořitelny.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová už potvrdila, že si nechala zpracovat ohledně konkurzu, jenž provází pověst zmanipulované a podivné akce, souhrnnou analýzu. Případ sleduje také Krajské státní zastupitelství v Brně.

Za první tři měsíce letošního roku OP vykázal provozní ztrátu 104 milionů korun. Podle soudce Jana Kozáka, který rozhodl o vyhlášení konkurzu, však nadále existuje šance na to, aby výroba v OP, byť v omezené míře, zůstala zachována.

 

Právě se děje

Další zprávy