Svět a Česko ve zkratce. VW stojí, plesy budou

Tomáš Fránek
18. 2. 2009 14:52
Návrhář vymyslel šaty do krize

Brno - Bratislavský Volkswagen zastavil v pondělí výrobu ve svém závodě v Bratislavě, většina z 8,5 tisíc lidí zůstala doma. A japonské akcie dál oslabují

A takové události chrlí agentury, noviny a televize každou chvíli. Přečtete si proto, co dnes hýbe Českem a světem ve zkratce.

- Bratislavský závod německé automobilky Volkswagen v pondělí kvůli poklesu poptávky zastavil výrobu. Informoval o tom dnes slovenský deník Plus jeden deň. Dodal, že firma poslala téměř všechny zaměstnance závodu na nucenou dovolenou, která potrvá do 25. února. Automobilka se ke zprávě nevyjádřila.

- Chilský návrhář představil šaty, jež lze obléci na 100 různých způsobů. Vyrobeny jsou z malých kousků látky spojitelných v nekonečných variacích pomocí 120 zipů. Podle britského listu The Daily Telegraph to je poslední výkřik ve finančně těžkých časech.

 - Vídeňská plesová sezona je v plném proudu a dopad krize na ni není příliš patrný. Vstupenky na mnohé ze 450 bálů v rakouské metropoli, které si nenechalo ujít na 300 000 lidí, se podařilo podle agentury Reuters zcela vyprodat. Každoročním vrcholem společenské sezony je Ples v opeře, který se letos koná 19. února. "Nezáleží na tom, zda je čas krize, nebo ne, plesy se ve Vídni konaly vždycky a člověk touží prožít alespoň jednu jedinou pohádkovou noc," říká jednadvacetiletá studentka ekonomie Emma.  

- Češi kvůli obavám z dopadů světové hospodářské krize na své peněženky začali šetřit zejména na straně výdajů za zábavu a volný čas a zároveň se snaží snížit náklady na stravování. Z dalšího vývoje ekonomiky je nervózní více než polovina Čechů, což má vliv na jejich nákupní chování. Vyplývá to z letošního průzkumu, který dnes podle ČTK zveřejnila společnost JWT Praha.

Počet vydaných stavebních povolení a započaté výstavby v lednu ve Spojených státech klesly na nová minima. Počet zahájených staveb se snížil o 16,8 procenta na 466 000 v ročním přepočtu, uvedlo dnes ministerstvo obchodu USA. Jde o nejnižší údaj od roku 1959, kdy ministerstvo začalo údaje sledovat. Výstavba se utlumila, protože je v USA za úvěrové a ekonomické krize nadbytek neprodaných domů, napsala agentura Reuters.





 

 

Právě se děje

Další zprávy