Svět a Česko ve zkratce. Dnes o krizi, bikinách a Pepsi

Tomáš Fránek
13. 2. 2009 15:35
Panasonic vyzývá manažery k nákupy, Třinec propouští
Panasonic. Ilustrační foto
Panasonic. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brno - Hospodářská krize otřásající celým světem má různé podoby - třeba japonský Panasonic chce, aby deset tisíc jeho manažerů nakupovalo výrobky firmy a  Třinecké železárny se zbavují agenturních dělníků a skorodůchodců. 

A takové události chrlí agentury, noviny a televize každou chvíli. Přečtete si proto co hýbe Česke a světem ve zkratce.

- Japonský elektronický koncern Panasonic vyzval v Japonsku 10 000 svých manažerů, aby kupovali firemní produkty. Podnik se tak snaží zvýšit tržby a zvrátit pokles zisku. Kampaň je dobrovolná.

- Druhý největší domácí producent oceli Třinecké železárny vyrábí v současnosti na 80 procent své výrobní kapacity. Z podniku do konce února odejde 550 lidí, z toho polovina jsou agenturní zaměstnanci, ostatní jsou kmenoví pracovníci odcházející do předčasného důchodu.

- Prodej osobních aut v Evropě klesl, za leden se počet registrací nových vozů snížil o 27 procent. Podíly na trhu si za minulý měsíc zvýšily automobilky Volkswagen a Ford. Nejvíce postihl nezájem spotřebitelů o nové vozy konkurenční koncerny Toyota, Renault a GM, vyplývá z dnešních údajů evropské asociace ACEA.

- Letos začal v Indonésii platit antipornografický zákon, který mimo jiné zakazuje bikiny na plážích.  Řada letovisek už hlásí rušení pobytů. Důvodem je právě strach z toho, že by se především evropští turisté nemohli koupat v bikinách. Turisté se obávají, že by je zatkla policie.  Například nizozemští turisté ruší své pobyty v sirných lázních ve středojávském Baturradenu.

Foto: Aktuálně.cz

- Anglický fotbalový klub Chelsea měl v uplynulém finančním roce ztrátu 65,7 milionu liber (asi 2,1 miliardy korun), z nichž podstatnou část tvoří odstupné propuštěným trenérům Josému Mourinhovi a Avramu Grantovi.

- Koncern Pepsi zaznamenal ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku horší horší hospodářské výsledky než původně čekal. Pokles mohl být způsoben horší ekonomickou situací především v Severní Americe. Čistý čtvrtletní zisk se propadl na 719 milionů dolarů z loňských 1,26 milionů dolarů.

- Krize má přinést práci znojemským nezaměstaným. Na veřejných pracích se totiž bude podílet podstatně víc lidí než například loni, důvodem je hlavně hospodářská krize. Úřad práce se s městem dohodl, že letos uvolní na veřejně prospěšné práce 140 nezaměstnaných, v minulém roce to bylo 40 lidí, řekl dnes ČTK šéf znojemského pracovního úřadu Emil Čopf.


 

 

Právě se děje

Další zprávy