Řetězce se trumfují, ekotašku přebíjí biotaška

dkl
5. 9. 2007 12:40
SPAR přichází s taškou z bramborového škrobu
Bio taška řetězce SPAR
Bio taška řetězce SPAR | Foto: SPAR

Praha - České obchodní řetězce se snaží zbavit nálepky firem, které produkují tuny plastových tašek rozdávaných zdarma a přichází se svojí variantou ekologické šetrnosti.

Po Tesku, které přišlo před několika dny s ekologickou taškou, se připojil i SPAR. Ten zašel ještě dál a svým zákazníkům nabídne bio tašku, která je vyrobená na bázi bramborového škrobu.

Pilotní projekt prodeje papírových tašek oznámila i společnost Ahold, která provozuje řetězce Albert a Hypernova.

Za cenu igelitu

Cenu firma nastavila tak, aby byla srovnatelná s igelitovou variantou.

"Vedle bio tašek budou v Intersparu i nadále k dostání stávající tašky z umělých materiálů a papíru. Zatímco papírové tašky jsou k dostání za osm korun, ekologické tašky budou cenově srovnatelné a navíc šetrnější pro životní prostředí," uvádí mediální zástupce firmy Jan Vávra.

Foto: Tomáš Adamec

Bio taška z bramborové škrobu bude k dostání za devět korun.

Taška je vyrobena ze znovuobnovitelných zdrojů a do ovzduší je při jejich spalování do atmosféry uvolňováno jen tolik uhlíkového oxidu, kolik ho rostliny během svého života do svého těla přijímají.

"Zelené" tašky letí

K obdobnému kroku jako SPAR se odhodlalo i Tesco, které na trh vypustilo ekotašku. Tu je možné recyklovat a nezatíží tak životní prostředí jako klasická igelitová.

"Nová taška Tesco je vyrobena ze stoprocentní juty a je ekologicky nezávadná. Bude stát čtyřicet korun, ovšem zákazník tuto cenu zaplatí jen jednou. Až tašku opotřebuje, bezplatně mu ji vyměníme za novou. Takto to půjde stále dokola, takže zákazník koupí první tašky získá ekologickou tašku na celý život," říká mluvčí Teska Jana Matoušková.

Zatím pouze s papírovou taškou přichází na trhu řetězce Albert a Hypernova.

"Jedná se o pilotní projekt, který potrvá dva měsíce. Pokud se tento projekt osvědčí, tak v nabídce recyklovatelných tašek budeme pokračovat jak v prodejnách Albert, tak jejich nabídku rozšíříme i do hypermarketů Hypernova," vysvětluje Libor Kytýr, ředitel komunikace společnosti AHOLD Czech Republic.

 

Právě se děje

Další zprávy