Studie: Evropské normy stály firmy už bilion eur

Tomáš Fránek
27. 5. 2009 16:49
Zjistila to Asociace evropských obchodních a průmyslových komor
Foto: Naďa Straková

Praha - Naplňování všech evropských norem a nařízení stálo za jedenáct let firmy a podniky v unii více než jeden bilion eur.

Ve své studii zveřejněné v předvečer zasedání Rady EU pro konkurence schopnost to tvrdí Asociace evropských obchodních a průmyslových komor.

Podle studie je alarmující míra regulace v EU a také velké nedostatky ve sledování toho, jaké jsou dopady jednotlivých nařízení.

„Výsledky analýzy, kterou máme k dispozici, jsou toho dokladem a lze jen spekulovat kolik tyto finanční náklady znamenají možných pracovních míst a investic například do vědy a výzkumu, pokud by tyto peníze zůstaly ve firmách a mohly být smysluplně využity k rozvoji jejich podnikání," uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

V rámci akčního programu pro snižování administrativní zátěže v Evropské unii, který byl zahájen v roce 2007, je cílem Evropské komise snížení o 25 procent do roku 2012.

Česká vláda si pak vytkla v roce 2005 za cíl do roku 2010 snížit o 20 procent administrativní zátěž podnikatelů ve vybraných rezortech.

To se ale nedaří plnit, z průběžných výsledků vyplynulo, že ke konci prvního pololetí roku 2008 se podařilo snížit administrativní zátěž podnikatelů pouze o 7,5 procent.

„I toto číslo však představuje významnou úsporu nákladů na straně podnikatelů ve výši 5,7 miliard korun ročně," uvedla Hospodářská komora.

 

Právě se děje

Další zprávy