Stavební spořitelny letos trhnou rekord

mat
14. 10. 2007 14:25
Za tři čtvrtě roku půjčily více než za loňský rok

Praha- Letošní rok je pro stavební spořitelny rekordní. Jak informoval zpravodajský server Ceskenoviny.cz, některé finanční ústavy půjčily za devět měsíců letošního roku více peněz než za celý loňský tok.

Na konci září činila celková půjčená suma téměř 52 miliard korun; loni touto dobou to bylo o 13 miliard méně, jak dále uvádí server.

Potvrzuje se tak, že přes zvyšující se úrokové sazby, a tím pádem dražší úvěry mají lidé stále o tento druh financování velký zájem. Celkový počet uzavřených smluv je nyní 579 tisíc, loňský rok přinesl spořitelnám 826 tisíc smluv s klienty. 

Největší nárůst u Buřinky

Z šestice stavebních spořitelen na trhu v ČR zaznamenala největší meziroční nárůst poskytnutých úvěrů Stavení spořitelna České spořitelny, dále Wüstenrot stavební spořitelna a Hypo stavební spořitelna.

Tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý pro server uvedl, že stavební spoření díky nárůstu objemu úvěrů potvrzuje vynikající postavení na trhu.

Podle serveru využívají Češi stavební spoření jako jednu z možností, jak ukládat úspory; navíc je tento způsob také vyhledáván kvůli státní podpoře. Tento finanční produkt lidé ale stále častěji využívají jako prostředek k financování bydlení. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy