Státní pobídky loni lákaly, vzniknout má 5 tisíc míst

ČTK ČTK
21. 1. 2013 11:29
Zájem investorů povzbudila změna pravidel pro čerpání daňových výhod, uvedl CzechInvest
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Pobídky, které Česká republika nabízí investorům, loni přilákaly 48 firem, což je nejvíc od finanční krize v roce 2008. Investiční záměry v hodnotě 20 miliard korun pomohou vytvořit 5,5 tisíce nových pracovních míst, uvedla agentura CzechInvest.

Zájem investorů povzbudila změna pravidel pro čerpání daňových výhod. Na novelu zákona o investičních pobídkách, která je účinná od 12. července 2012, si počkaly například Škoda Auto, Saar Gummi Czech, Třinecké železárny a Jotun Powder Coatings.

Novela zákona například prodloužila lhůtu na čerpání slevy z daně z příjmu na deset let, což je podle Hospodářských novin, které o tom dnes informovaly, sice v okolních státech doba obvyklá, v Česku byla ale v roce 2007 zkrácena na polovinu.

"Ukazuje se, že novela zákona o investičních pobídkách byl krok správným směrem a že je Česká republika konkurenceschopná," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Nová pracovní místa, která díky investicím vzniknou, se podle něj budou koncentrovat z velké části v regionech s vysokou nezaměstnaností, například v Ústeckém, Moravskoslezském či Olomouckém kraji.

"V 39 případech se jednalo o expanze stávajících firem, ostatní jsou investoři, kteří investují v ČR poprvé nebo zde založili další, úplně nový podnik. Tento trend ukazuje, že se nám daří lákat investice s dlouhodobým potenciálem," dodal pověřený ředitel CzechInvestu Petr Očko.

Nejvíce investičních záměrů podaných v loňském roce spadá do automobilového průmyslu (19), plastikářského a gumárenského sektoru (sedm) a do strojírenství a kovodělného průmyslu (šest). Většinou jde o výrobní projekty, dva investoři v Česku plánují vybudovat technologická centra a dva centra sdílených služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy