Stát hospodařil v lednu s přebytkem, je menší než loni

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 2. 2011 14:03
Důvodem nižšího přebytku jsou menší příjmy zejména z EU

Praha - Od prázdného stolu začalo prvního ledna hospodaření státní kasy. A po 31 dnech prvního měsíce skončilo přebytkem ve výši 10,6 miliardy korun. Rok škrtů a reforem tak začal s nižším přebytkem než rok loňský, kdy na konci ledna bylo v pokladně 13,1 miliardy korun.

O stavu veřejných peněz informovalo ve zprávě Ministerstvo financí. Příjmy státní pokladny dosáhly podle ní 92,6 miliard korun, výdaje 82 miliard.

Nižší přebytek než v loňském roce státní rozpočet vykázal zejména kvůli nižším příjmům. Ty se snížily o 5 miliard korun, tedy o 5,2 procenta. "Na meziročním poklesu se podílely především transfery přijaté od EU a Národního fondu, které byly meziročně nižší o 12,2 miliard korun," uvedlo ministerstvo.

Zato však v lednu stát vybral na daních, bez započtení pojistného na sociální zabezpečení, o 7,6 procenta, tedy 3,9 miliardy víc.

Stát také o něco méně utrácel, jeho běžné výdaje se snížily meziročně o 0,1 miliardy korun, tedy 0,2 procenta, na 80,2 miliardy.

Nejvyšší položkou ve výdajích jsou sociální dávky, na nich bylo vyplaceno 36,6 miliardy korun, což je o 10,7 procenta víc. Nejvíce narostly náklady na důchody, o 15,3 procenta, tedy o 3,9 miliardy korun. Náklady na podporu v nezaměstnanosti a další sociální dávky se snížily shodně o 0,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy