Srpen obchodníkům přál, tržby znovu mírně rostly

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 10. 2011 9:18
Podle údajů ČSÚ se tržby v maloobchodě zvýšily v srpnu o 0,1 procenta, za rok o 0,5 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Namísto červencového poklesu sice růst, ale tak mírný, že nedává obchodníkům příliš důvodů k optimismu. Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu měli obchodníci v Česku v srpnu o 2,3 procenta vyšší tržby než před rokem.

V červenci přitom utržili o 1,7 procenta méně než loni. Když však statistici odečetli vliv vyššího počtu pracovních dní v letošním roce, reálný růst tržeb se smrskl na meziročních 0,5 procenta. Od července rostly tržby reálně o 0,1 procenta.

"To ukazuje, že spotřebitelská poptávka je vlivem pomalého růstu mezd a pesimistického ekonomického výhledu stále slabá," konstatoval analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Trhy podle něj předpokládaly růst o 1,3 procenta bez očištění.

Nejrychleji rostl podle ČSÚ prodej přes internet a zásilkové služby (o 9,9 procenta) a počítačového a komunikačního zařízení (o 8,5 procenta). Naopak méně lidé nakupovali v obchodech s potravinami a hypermarketech, prodej se snížil o 0,8 procenta ve specializovaných obchodech s potravinami a o 0,6 procenta v nespecializovaných prodejnách s převahou potravinářského zboží.

Poprvé po patnácti měsících neustálého růstu klesly tržby v obchodech s oblečením a obuví, a to o 0,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy