Spořitelna vyplatí dividendy: 30 korun na akcii

eko
26. 4. 2007 13:45
Banka s největším počtem drobných klientů vyplatí 4,56 mld korun
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Akcionáři České spořitelny dnes na řádné valné hromadě schválili rozdělení zisku za rok 2006 a výplatu hrubé dividendy ve výši 30 korun na akcii.

Výše dividendy je stejná jako v loňském roce, sdělila mluvčí spořitelny Klára Gajdušková. Celkově bude na dividendách vyplaceno 4,56 miliardy korun.

Dividenda je splatná 1. června 2007.

Česká spořitelna měla velmi úspěšný rok. Jako jediné z tuzemských bank se jí loni podařilo dostat zisk nad desetimiliardovou hranici - přesně na 10,39 miliardy korun.

V závěsu zůstala ČSOB se svými 9,5 miliardami čistého zisku. K tomu jí ale dopomohl prodej budov za 652 milionů korun. Bez této "injekce" by skončila až na třetím místě za KB, která od svých klientů dokázala získat 9,12 miliardy čistého.

Dobrý krok Erste

Česká spořitelna, stejně jako její rivalové, se snaží získat především vliv na trhu spotřebních úvěrů a úvěrů malým a středním podnikům.

Spořitelna patří z 97,99 % rakouské Erste Bank - a je to investice, která se slušně vyplácí. Vždyť z české kotliny teče do Rakouska téměř čtyřicet procent z čistého zisku Erste. Například loni za tři čtvrtletí rakouská Erste vykázala čistý zisk asi 18,4 miliardy korun, z toho 7,35 miliardy patřilo České spořitelně.

Výměna v radě

Akcionáři ČS dnes na valné hromadě zvolili nové členy dozorčí rady, kteří nahradili rezignující členy a ty, kterým vypršel mandát.

Dozorčí rada také schválila úpravy stanov, které se týkají změny v počtu členů představenstva z osmi na sedm či upřesnění jednání zaměstnanců za společnost, jak to vyžadují potřeby společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy