Spořitelna nastupuje na eurofondy

Adam Junek
31. 3. 2007 14:30
Praha - Výrazný nástup do byznysu kolem čerpání evropských dotací naplánovala Česká spořitelna.

Podle informací deníku Aktuálně.cz plánuje vytvořit už svou dvanáctou dceřinou společnost. Tentokrát se má zaměřit na poradenství při čerpání dotací z fondů Evropské unie.

A aby v už rozeběhnuté finanční perspektivě na léta 2007 až 2013, kdy má česko šanci získat až 100 miliard korun ročně, nestavěla na zelené louce, jedná o koupi firmy, jež se dotacemi dlouhodobě zabývá.

O penězích se mlčí

Představenstvo tak jednohlasně schválilo nákup většinového podílu ve společnosti Raven Consulting, která provozuje portál e-dotace. Banka však o ceně mlčí.

"K ceně se nebudeme vyjadřovat, dokud nebude celá transakce uzavřena," sdělila deníku Aktuálně.cz mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Podle informací Aktuálně.cz ale nejde o žádnou závratnou cifru.

Foto: Aktuálně.cz

Do čela nové dcery pak povolala Petru Mašínovou, jež dříve vedla informační odbor o Unii na Úřadu vlády. Nepůjde o žádnou malou firmu, v plánu je zhruba 80 zaměstnanců, kteří mají být po všech regionech Česka a začít rozvíjet byznys i na Slovensku.

"Postupně pak plánujeme v létě Rumunsko a pak výhledově také třeba Bulharsko a Ukrajinu," potvrdila Aktuálně.cz Mašínová.

Gajdušková nechtěla komentovat ani výši počáteční investice do rozvoje nové oblasti.

Unie tento princip zná

Podle ní bude firma radit individuálně a zdarma až do obdržení dotace, z níž si pak naúčtuje určité předem sjednané procento.

Ekonomičtí experti, jež redakce oslovila, se shodují, že síla, kterou Česká spořitelna představuje, a verva, s jakou se do nového byznysu vrhá, by mohly být likvidační pro menší společnosti na trhu.

A co z toho bude mít sama banka? Dá se předpokládat, že získá nové klienty pro úvěry. Může jim totiž nabídnout předfinancování projektu či jeho spolufinancování, překlenovací úvěry a další své produkty.

Podobný projekt není v Evropské unii žádnou novinkou. V starších členských zemích se banky výrazně do dotačních projektů zapojují. Ve Velké Británii dokonce vláda svěřila stanovování implementačních pravidel čerpání dotací Bank of Scotland.

V Česku je to úkol Ministerstva pro místní rozvoj.

 

Právě se děje

Další zprávy