Špatná zpráva pro motoristy, benzin i nafta zdražují

ČTK ČTK
25. 7. 2013 12:33
Nejvyšší ceny pohonných hmot hlásí za uplynulý týden Praha
Pohonné hmoty. Ilustrační foto
Pohonné hmoty. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražovaly. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stál v průměru 39,64 Kč, což je o 12 haléřů více než minulou středu. U nafty se cena zvýšila o desetník na 36,34 koruny za litr.

Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv dlouhodobě sleduje.

Hlavní příčinou zdražování paliv u českých pump je růst ceny ropy v minulém týdnu. Podle analytika Víta Jedličky ze společnosti Colosseum se to promítlo do růstu cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu, která je vodítkem pro české obchodníky. "Nepříznivý vývoj cen pohonných hmot nadále brzdí posilující koruna," doplňuje.

Nejdražší Natural 95 tankují řidiči tradičně u pražských pump, průměrně za 37,93 Kč za litr. Druhou nejvyšší cenu benzinu mají jihomoravské čerpací stanice, které natural prodávají za průměrných 37,68 koruny za litr.

Přes 37 korun za litr stojí benzin ještě ve Středočeském kraji a na Vysočině. Naopak nejlevněji ho natankují motoristé v Jihočeském kraji, a to za průměrných 36,51 Kč za litr.

Nafta je stejně jako benzin dlouhodobě nejdražší v metropoli, litr je zde ke koupi v průměru za 37,13 koruny. V ostatních regionech je cena pod 37 korunami za litr a jen v Královéhradeckém a Jihočeském kraji pod 36 korunami za litr. Řidiči ji zde natankují za 35,94 Kč za litr, respektive za 35,90 Kč za litr.


 

Právě se děje

Další zprávy