S&P: Úvěrový rating Francie zůstává na stupni AAA

ČTK ČTK
10. 11. 2011 23:00
I výhled je pro Francii stabilní
Studie rukou francouzského prezidenta.
Studie rukou francouzského prezidenta. | Foto: Reuters

New York - Ratingová agentura Standard & Poor's oznámila, že nesnížila úvěrový rating Francie z nejvyšší hodnoty AAA, jak mohlo vyplývat z oznámení zpřístupněného na internetu některým předplatitelům.

Zpráva podle S&P vyšla technickým nedopatřením. Hodnocení úvěrové spolehlivosti Francie je stále na nejvyšším stupni AAA se stabilním výhledem, zdůraznila S&P.

Francouzský ministr financí Francois Baroin oznámil, že požádal evropské i francouzské regulační úřady, aby vyšetřily příčiny a důsledky této chyby. Francie je druhou největší ekonomikou eurozóny a chyba S&P rozčílila evropské politiky, protože přichází v době, kdy se investoři obávají, že by se dluhová krize v eurozóně mohla rozšířit i do dalších evropských zemí.

S&P dodala, že vyšetřuje důvod zveřejnění chybné zprávy, která se automaticky zpřístupnila některým předplatitelům internetových stránek Global Credit Portal. Zpráva byla poslána některým předplatitelům s nadpisem "downgrade", tedy snížení, a napojením na rating Francie. Po kliknutí na tento odkaz se však objevila zpráva, že rating S&P zůstal nezměněn, dodal mluvčí S&P Martin Winn.

 

Právě se děje

Další zprávy