Soud: Malí akcionáři musí zaplatit Orcu odškodné

Ekonomika Ekonomika
9. 2. 2010 13:25
Malí akcionáři musí Orcu zaplatit přes 2 miliony korun jako odškodné za pomluvu
SOS Orco má Orco Property Group zaplatit asi 100 tisíc eur. Dluhy developera jsou však mnohem vyšší.
SOS Orco má Orco Property Group zaplatit asi 100 tisíc eur. Dluhy developera jsou však mnohem vyšší. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přes dva a půl milionu korun odškodného má zaplatit developerskému gigantu Orco sdružení jeho menšinových akcionářů v čele se svým předsedou Lubošem Smrčkou. Orco, které se už více než rok potácí na pokraji krachu, vyhrálo soudní spor o pomluvu.

"Soud v Praze 29. ledna nařídil společnosti SOS Orco a panu Smrčkovi zaplatit škodu ve výši 2 677 167 korun, tedy přibližně 100 tisíc eur," oznámil developer na svých internetových stránkách.

Orco žalovalo sdružení menšinových akcionářů kvůli sérii vyjádření na internetových stránkách i v tisku. Tvrdí, že SOS a Smrčka veřejnosti podávali zavádějící, pomlouvačné a nepravdivé informace o společnosti Orco a jejím vrcholovém managementu.

Sdružení se chce soudit dále 

"Proti platebnímu příkazu podáme odpor. Tím se zruší a bude nařízeno jednání," řekl ČTK Luboš Smrčka.

SOS Orco vzniklo v loňském roce a plánovalo bránit zájmy malých akcionářů developerské společnosti, která bojuje o svou další existenci. Od loňského července ale už SOS zastupuje méně než jedno procento akcionářů a své aktivity omezilo pouze na sledování dění okolo developera.

Společnost Orco má do března čas na svou restrukturalizaci, která bude trvat rok. Po tuto dobu je soudně chráněno před věřiteli. Za tři čtvrtletí loňského roku však byla společnost 201 milionů eur ve ztrátě.

 

Právě se děje

Další zprávy