Snížit daň u benzinu? Německá ani naše vláda nesouhlasí

ČTK ČTK
27. 8. 2012 14:28
Lidé chtějí, aby stejně jako ve Francii politici na čas snížili spotřební daň
Pohonné hmoty. Ilustrační foto
Pohonné hmoty. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Berlín - Stejně jako v Česku trápí rekordně vysoké ceny benzinu a nafty motoristy také v Německu. Jejich volání po snížení zdanění pohonných hmot po vzoru Francie ale německá vládní koalice podobně jako české ministerstvo financí odmítá.

Cena nejpoužívanějšího benzinu Super E5, který odpovídá českému Naturalu 95, se v závěru minulého týdne vyšplhala na průměrných 1,72 eura (zhruba 42,70 Kč) za litr. Stejné množství dieselu vyšlo na 1,54 eura (asi 38 Kč).

V Německu se proto začaly ozývat hlasy požadující alespoň dočasné snížení daně z pohonných hmot, jaké plánuje francouzská vláda.

Sociálpopulismus?

Podle průzkumu pro nedělník Bild am Sonntag takové opatření podporuje 78 procent Němců a jen 16 procent je proti. Podporu ale nemá u vládnoucích stran.

"To, o co se (francouzský) prezident (François) Hollande pokouší, je levicový sociálpopulismus. Snížení daně nepomůže řidičům, ale jen zvýší zisky petrochemických firem," řekl generální tajemník svobodných demokratů (FDP) Patrick Döring.

Stejný názor má druhý muž německých křesťanských socialistů (CSU) Alexander Dobrindt. "V současné situaci by to vedlo jedině k okamžitému zdražení ze strany petrochemických koncernů a ceny pohonných hmot by dlouhodobě neklesly," tvrdí.

Svaz německého petrochemického průmyslu však tyto názory rezolutně odmítl.

"Argumenty politiků jsou velmi průhledné a ve skutečnosti chtějí jen odvést řeč od hrozící diskuse o příliš vysoké úrovni zdanění, která dosahuje více než 90 centů (22 Kč) z litru benzinu," ohradil se předák svazu Klaus Picard.

V Německu jsou prodávané pohonné hmoty zatíženy takzvanou energetickou daní a daní z obratu. Při ceně 1,70 eura za litr benzinu stát podle agentury DPA získává 65 centů (16 Kč) na energetické dani a 27 centů (6,70 Kč) na dani z obratu. Dohromady tak z jednoho prodaného litru vybere 92 centů, což představuje přes 54 procent ceny.

Kalousek je rovněž proti

Plán snížit v zemi daň z benzinu oznámil minulý týden francouzský premiér Jean-Marc Ayrault, jehož vláda tak chce domácnostem kompenzovat negativní dopady způsobené výrazným růstem cen pohonných hmot v poslední době. Ayrault zdůraznil, že chystané snížení daně bude jen malé a dočasné.

O redukci spotřební daně u pohonných hmot se začalo hovořit i v Česku, kde cena litru Naturalu 95 na některých čerpacích stanicích v minulých dnech prolomila dokonce hranici 40 Kč.

Opoziční ČSSD se proto znovu chystá předložit návrh zákona o snížení spotřební daně na pohonné hmoty, kterou chce u nafty srazit o 2,50 Kč a u benzinu o 1,50 Kč na litr. K podobnému kroku přistoupili v červenci i poslanci Věcí veřejných, kteří podali návrh na snížení spotřební daně z nafty o dvě koruny za litr.

Tuzemské ministerstvo financí s tím však nesouhlasí a se snížením daně nepočítá. "Kompenzovat nepřímými daněmi ceny ropy je ekonomický nesmysl. Navíc státy EU se v roce 2005 zavázaly, že to dělat nebudou," řekl minulý týden ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy