Slovenským bankám klesl zisk, doplácejí na vysokou daň

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 8. 2012 11:56
Mírně si přilepšila jen největší banka v zemi, další pak hlásí propad až o desítky procent
Foto: Thinkstock

Bratislava - Slovenské banky dosáhly za letošní první pololetí nižšího zisku než před rokem. Podle údajů Národnej banky Slovenska vydělaly za leden až červen 274,5 milionu eur. Meziročně tedy o 36,4 procenta méně -  ve stejném období loňského roku se totiž jednalo o 431,4 milionu eur.

Čisté úrokové výnosy, které jsou hlavním příjmem slovenských bank, se snížily o procento. K poklesu došlo poprvé od roku 2009. Úrokové náklady podle SBA rostly o 14 procent.

Jak uvádí deník Aktuálne.sk, za pokles zisku může bankovní daň, kterou zavedla ještě vláda Ivety Radičové. To potvrdili i zástupci jednotlivých institucí při zveřejňování pravidelných půlročních výsledků.

"Za prvních šest měsíců banky odvedly zhruba 49 milionů eur," upřesňuje na svém webu Slovenská banková asociácia (SBA). Celkovou sumu, kterou by letos měly banky státu zaplatit, odhaduje Aktuálne.sk na 77 milionů eur. Jak přitom SBA připomíná, podíl bankovní daně na aktivech sektoru je na Slovensku nyní nejvyšší v eurozóně.

Ke zhoršení došlo u většiny hlavních bankovních skupin. Nepatrný nárůst zaznamenala pouze největší banka v zemi, Slovenská spořitelna, které vzrostl zisk o 0,2 procenta na 100,4 milionu eur.  VÚB ale hlásí pokles o 44,2 procenta, Tatra banka o 30,7 procenta, UniCredit o 24,3 procenta a ČSOB o 11,7 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy