Slovensku už další plynová krize nehrozí. Rusy obejde

Aktuálne.sk
29. 6. 2009 6:21
Pokud Rusko utáhne kohouty, Slováky ohřeje plyn ze západu
Další spory mezi Ruskem a Ukrajinou Slováky o plyn nepřipraví.
Další spory mezi Ruskem a Ukrajinou Slováky o plyn nepřipraví. | Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Ze západu namísto z východu začne ve středu proudit plyn do slovenských plynovodů. Společnost Slovenský plynárenský průmysl totiž podepsala s mateřskou společností E.on Ruhrgas desetiletou smlouvu právě na dodávky zemního plynu. Informoval o tom server Aktuálne.sk.

"Uzavření těchto kontraktů je pro Slovensko historickým milníkem. Poprvé budeme dostávat plyn ze západu, což znamená dobrý základ spolehlivých dodávek našim zákazníkům a to za každé situace," řekl předseda představenstva SPP Bernd Wagner.

Upozornil, že Slovensko tak má konečně přístup ke dvěma různým zdrojům plynu a i kdyby v budoucnu opět Rusko uzavřelo kohouty po sporech s Ukrajinou, Slováci se neocitnou "na suchu".

Cena je srovnatelná s Ruskem

E.on Ruhrgas nebude na Slovensko dodávat plyn jen v kritických situacích, ale bude pokrývat i běžné zásobování.

"Na základě podepsané dohody bude E.on Ruhrgas dodávat od 1. července do 500 milionů krychlových metrů zemního plynu ročně," upřesnil Wagner s tím, že zanedlouho by měla být podobná smlouva uzavřena i se společností GDF Suez.

Cena plynu ze západu bude podle Wagnera srovnatelná s tím východním. "Musíme pak ještě uhradit příslušnou přepravní trasu přes Německo a Českou republiku na Slovensko," dodal Wagner.

Ruský Gazprom však i nadále zůstává hlavním dodavatelem plynu pro SPP. V současnosti s ním má nasmlouvané dodávky v objemu přibližně 6,5 miliard krychlových metrů plynu ročně.

Dodávky jsou důležitější než původ

"Jde o skutečnou diverzifikaci zdroje a trasy, protože E.on Ruhrgas má široké portfolio komodity. Největším dodavatelem plynu je pro něj Norsko, ale disponuje i plynem z Německa, Dánska a Ruska. Pro nás není podstatné, odkud ty molekuly plynu pocházejí. Podstatné je, abychom jej dostali," konstatoval Wagner

E.on Ruhrgas, který sídlí v německém Essenu, je lídrem na evropském trhu s plynem.

 

Právě se děje

Další zprávy