Slovácká borovička v ohrožení. Vede spor s Kanadou

Tomáš Fránek
5. 4. 2007 15:25
Stoleté značce z Vizovic hrozí vymazání

Brno -Slovácké borovičce hrozí, že bude jako značka smazána. Přerušila by se tak více než stoletá tradice.

A firma Rudolf Jelínek by přišla o název jednoho ze svých nejslavnějších nápojů.

O známku - chránící tradiční alkoholický nápoj z Vizovic - se vede mezinárodní spor. Chce ji totiž nechat vymazat Jarmila Jelínková z Kanady; potomek rodiny, která slavnou palírnu založila.

Počátek sporu sahá do minulosti a má souvislost se znárodněním společnosti Rudolf Jelínek, v současnosti největšího evropského výrobce destilátů.

Zákazníci se klamou

Foto: Aktuálně.cz

Rodina paní Jelínkové slavnou palírnu ve Vizovicích založila v roce 1894 a po komunistickém převratu v roce 1948 o podnik přišla.

O známku chránící Slováckou borovičku se soudí už sedm let.

A nyní se dočkala konečně vítězství u Nejvyššího správního soudu. Ten totiž zrušil rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví, který odmítl známku vymazat.

Podle mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylvy Dostálové se totiž úřad dostatečně nevypořádal se všemi námitkami Jarmily Jelínkové.

Jarmila Jelínková tvrdí, že protiprávním znárodněním firmy se tato ochranná známka - ve spojením názvem Rudolf Jelínek - stala klamavou pro zákazníky. A její používání mělo v minulosti zachovat zdání, že znárodněná firma je pokračovatelem tradic a technologických postupů, které zaručovaly vysokou kvalitu vyráběných lihovin.

Spory o známku

O ochranné známky alkoholických nápojů bojují i další firmy v Česku.

Asi nejznámějším případem je spor pivovaru Budějovický Budvar s americkým výrobcem piva Anheuser-Busch. Obě společnosti se přou o název Budweiser a další ochranné známky už od roku 1906.

Roky se táhly i spory o Becherovku mezi jejím tradičním výrobcem, firmou Jan Becher - Karlovarská Becherovka a domažlickým podnikatelem Zdeňkem Hoffmannem.

Spor začal v roce 1998, kdy Hoffmann prohlásil, že vlastní originální recepturu na becherovku. Soudy ale rozhodly ve prospěch společnosti Jan Becher.

Soudy v Česku už ale také řešily třeba spor o ochrannou známku Starka vodky, jedné z tradičních ruských značek.

"Úřad musí v řízení pokračovat a posoudit všechny námitky," uvedla pro deník Aktuálně.cz Dostálová.

Slovácká borovička se ve Vizovicích vyrábí už přes sto let. Specifickou chuť i vůni získává opakovanou destilací vyzrálého černého jalovce spolu s jemným lihem. Borovičkový destilát se podle informací společnosti Rudolf Jelínek nechává uležet minimálně půl roku před plněním do lahví.

"Těch sporů s Jarmilou Jelínkovou je několik, jejich historie sahá až do konce 90. let. Některé jsou již uzavřeny v náš prospěch, další ještě pokračují," řekl předseda představenstva vizovické společnosti Pavel Dvořáček.

"Jarmila Jelínková není v této věci aktivně legitimována, její aktivity nás tak neohrožují," dodal.

Rodina skončila v plynových komorách

Rudolf Jelínek je nyní největším evropským výrobcem ovocných destilátů. Tržby v roce 2005 činily 271,3 milionu korun, tržby za loňský rok odhaduje zhruba o pětinu vyšší. Firma loni prodala asi 6,5 milionu lahví alkoholu, což je srovnatelné s rokem 2005.

Jarmila Jelínková je manželkou Jiřího Jelínka. Ten byl tím, kdo se z rodiny naposledy podílel na řízení firmy před jejím znárodněním.

Jiří byl pak - vedle svého bratra Zdeňka - jediný, komu se podařilo za druhé světové války přežít. Většina členů rodiny včetně malých dětí byla povražděna v plynových komorách Osvětimi.

Ti, kdo přežili, se v roce 1949 vystěhovali do Izraele.

 

Právě se děje

Další zprávy