Sleva 25 % rozhodla. Úředníci usednou do fabií od Škody

Ekonomika Ekonomika
21. 10. 2011 17:00
Automobilka dodá slovenským státním institucím stovky aut v průběhu čtyř let
Představení kombíku fabie na autosalonu v Ženevě.
Představení kombíku fabie na autosalonu v Ženevě. | Foto: Radek Pecák

Bratislava - Škoda Auto uspěla na Slovensku s modelem Fabia v tendru na dodávky aut nižší třídy pro státní instituce.

Agenturu ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva vnitra Ľubomíra Miklovičová. Veřejná soutěž počítala s koupí 800 vozů v průběhu čtyř let, skutečný počet nakoupených aut bude podle Miklovičové záviset na potřebě jednotlivých úřadů.

Povzbuzení do blížící se mizérie?

Pro automobilku Škoda-Auto to sice není obří kontrakt, ale určitě povzbudivá zpráva v důležitou chvíli. Všichni výrobci z oboru totiž žijí v napětí z vývoje v příštích měsících, protože se čeká, jak citelně na ně dopadne ochlazení poptávky.

Jeden z manažerů Volkswagenu, mateřského koncernu Škody, Aktuálně.cz pod podmínkou anonymity přiznal, že pokud jde o zakázky, mají automobilky obavy zejména z počátku příštího roku.

Škodovka dodá slovenským úředníkům, ale třeba i centrální bance fabie s benzinovým i naftovým motorem. Ze smlouvy vyplývá, že automobilka poskytla slovenské vládě čtvrtinovou slevu ze základní ceny automobilu, levněji oproti běžnému ceníku budou úřady nakupovat i doplňkovou výbavu. Podle Miklovičové tak ministerstvo vyjednalo nejnižší cenu těchto vozů na trhu.

Situace na trhu s automobily na Slovensku je podobná té v tuzemsku.

V oblasti prodeje nových osobních aut se v porovnání s dobou nejhlubší krize před dvěma až třemi lety naprosto otočila situace. "Poměr mezi privátními a firemními kupci nových automobilů je v současnosti zhruba 1/3:2/3. To nikdy nebývalo," uvedl tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

Lidé vyčkávají, firmy nakupují

Lidé zčásti vyčkávají na příchod nových modelů (například Citigo a Rapid), ale většinou se obávají nejisté budoucnosti.

"Naštěstí nyní ještě rychleji než vloni obnovují svůj vozový park firmy, proto lze očekávat, že celkové letošní prodeje budou zřejmě o jedno až dvě procenta vyšší než vloni, "řekl Tunkl.

Model Fabia, s nímž Škoda na Slovensku uspěla, je její druhý nejprodávanější. Například v Česku od ledna do září prodala Škodovka 38 694 aut, následuje Volkswagen s odbytem 11 029 osobních vozů a třetí skončil Ford s 10 723 prodanými vozy. Nejoblíbenějším model byla Škoda Octavia (17 698) následovaná právě Fabií (11 857).

 

Právě se děje

Další zprávy