Slamečka odchází z SFDI do představenstva Českých drah

ČTK ČTK
7. 6. 2011 15:17
Členství v představenstvu ČD Cargo se vylučuje s pozicí ředitele SFDI
O tom, kdo Gustava Slamečku nahradí, rozhodne ministr dopravy.
O tom, kdo Gustava Slamečku nahradí, rozhodne ministr dopravy. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Gustav Slamečka odejde ze své pozice.

Byl totiž zvolen členem představenstva nákladního železničního dopravce ČD Cargo, což je s pozicí ředitele SFDI neslučitelné, informoval Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Slamečku podle MF Dnes do představenstva zvolila na úterním zasedání valná hromada firmy. Kdo Slamečku nahradí na postu šéfa SFDI, zatím není podle Nováka možné předjímat. Obsazení této pozice je na rozhodnutí ministra dopravy.

ČD chtějí koupit polského dopravce

Podle informací deníku bude Slamečkovým úkolem vést jednání o možném spojení se slovenským nákladním dopravcem. České dráhy podaly nabídku i na koupi polského nákladního železničního dopravce PKP Cargo.

ČD Cargo je na českém trhu dominantním nákladním železničním dopravcem. Loni přepravilo celkem 76,7 milionu tun zboží, což bylo o 12 procent více než v roce 2009. Za první čtvrtletí vykázal zisk před zdaněním 17,3 milionu korun.

Státní fond dopravní infrastruktury má za úkol rozvoj, výstavbu a údržbu českých silnic a dálnic, železničních dopravních cest a vnitrozemských vodních cest.

Mezi příjmy fondu patří mimo jiné převody výnosů silniční daně, převody podílu z výnosu spotřební daně z uhlovodíkových paliv a maziv a převody výnosů z poplatků za použití vybraných dálnic.

 

Právě se děje

Další zprávy