Škoda už vyrábí první elektroauto. Octavia bude vrčet

Ekonomika Ekonomika
29. 8. 2011 15:20
Prvních deset aut bude k vidění na silnicích už na podzim
Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto začala vyrábět prvních deset vozů pro testovací flotilu elektromobilů z řady Octavia Green E Line.

Na těchto autech si chce vyzkoušet, do jaké míry budou prakticky využitelné vozy s čistě elektrickým pohonem, jak jsou spolehlivé a bezpečné, uvedla firma v prohlášení k začátku výroby elektroaut.

Do 40 km/h umělé vrčení motoru

První vozy Octavia Green E Line vyrazí do provozu na podzim.  Na silnicích je řidiči rozeznají podle designových polepů a nového bezpečnostního prvku - zvukového generátoru, který do rychlosti cca 40 km/h simuluje zvuk motoru.

Škoda si předsevzala, že v těsné spolupráci s koncernem Volkswagen bude hrát ve vývoji elektroaut důležitou roli.

Eckhard Scholz, člen představenstva Škoda Auto zodpovědný za technický vývoj, prohlásil, že cílem automobilky je "mobilita bez emisí". "Myslím, že právě elektromobily jsou správnou odpovědí na neustále přísnější emisní limity a potřebu trvale udržitelné rozvoje automobilového průmyslu," uvedl Scholz.

Octavia Green E Line vychází z modelu Škoda Octavia Combi. Svou modulární konstrukcí podlahy je sériový model ideálně vhodný pro montáž baterie, elektronické řídicí jednotky a elektromotoru. Při vývoji přitom využila Škoda také moduly koncernu Volkswagen.

Dojezd 150 kilometrů

Elektromotor podává v trvalém provozu výkon 60 kW, maximální výkon činí 85 kW.

Nejvyšší točivý moment o hodnotě 270 Nm je k dispozici již při rozjezdu Octavia Green E Line akceleruje z 0 na 100 km/h za dvanáct sekund. Maximální rychlost je omezena na 135 km/h. Elektrickou energii čerpá Octavia Green E Line z lithium-iontového akumulátoru s dojezdem 150 kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy