Škoda ustupuje odborům pod tlakem času

dkl, ČTK
28. 3. 2007 9:43
Mladá Boleslav - Největší automobilka v zemi má už jen čtyři dny na dohodu o platech. Je proto ochotná přistoupit i na zvyšování platu. Zatím ale jen o málo. Uvnitř: FOTOGALERIE
Foto: Škoda Auto

Ještě před dvěma dny trval management na maximálním ročním růstu platů o 6,1 procenta. Za to nabízel nový systém bonusů a prémií. Naopak odboráři od začátku trvají na sedmnáctiprocentním růstu.

Dnes ale personální šéf firmy Škoda Auto Martin Jahn České televizi potvrdil, že částečně ustoupil a zaměstnancům nabízí růst 7,5 procenta i se štědrými "nadstandardními" platbami.

Procenta navíc

Ty zahrnují například patnáctiprocentní osobní ohodnocení či bonus zvýšený o čtyřicet procent na osm tisíc korun. K tomu firma přidá i každému pracovníkovi pět tisíc jako odměnu za loňské hospodářské výsledky.

Celkově by se tak růst platů podle Jahna dostal až k deseti procentům.

Naopak zahrnutí všech požadavků odborů by znamenalo celkové zvýšení platů až o čtvrtinu.

Další kolo jednání bude zítra. Čas se ale krátí. Dohoda musí být uzavřena do konce března, kdy vyprší platnost nynější mzdové dohody.

S odbory vyjednává Martin Jahn, personální ředitel Škody
S odbory vyjednává Martin Jahn, personální ředitel Škody | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Stávka nebo mítink?

Minulý týden odbory uspořádaly na podporu svých požadavků na pracovištích přes 50 informačních mítinků označovaných za předzvěst případné tříhodinové stávky. K ní by přistoupily, pokud by se s vedením na růstu mezd nedohodly.

Firma již dříve uvedla, že jejím cílem je dohoda a odbory nemají k nátlakovým akcím žádný důvod.

Při svých požadavcích odbory poukazují na výborné výsledky podniku, kterému loni čistý zisk vzrostl o 40 procent na rekordních 11,06 miliardy korun. Podle odborů byla loni průměrná dělnická mzda v automobilce 22 tisíc korun. 

V kolínské automobilce TPCA se firma a odbory dohodly na letošním růstu mezd o 7,5 procenta. Průměrná mzda ve výrobě se tak zvýší na 23 tisíc korun. Ve slovenské divizi německé automobilky Volkswagen letos stoupnou mzdy o 7,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy