Škoda Auto chystá další terénní model, větší než Yeti

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 11. 2011 17:04
Vývoj teprve začíná, na trh půjde model nejdříve za pět let
Nový terénní model bude větší než Yeti.
Nový terénní model bude větší než Yeti. | Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav - Škoda Auto připravuje nový terénní vůz, který bude větší než současný model Yeti. Mladoboleslavská automobilka však s jeho vývojem teprve začíná, na trhu by se měl objevit nejdříve za pět let. Českému vydání magazínu Forbes to řekl šéf firmy Winfried Vahland.

"Nejdřív musíme obměnit všechno to, co teď máme. To je priorita číslo jedna. Čili větší SUV asi nepřijde na řadu úplně hned, ale zároveň není ani úplně v nedohlednu," řekl magazínu Vahland. Auto by podle něj mělo konkurovat vozům, jako je například Kia Sorento, která je o půl metru delší než Škoda Yeti a v základní verzi stojí téměř 600 tisíc korun.

Největší česká automobilka už dříve oznámila, že do roku 2018 hodlá prodávat až 1,5 milionu vozů ročně. Za prvních devět měsíců letošního roku přitom prodala 741 800 aut. Představila také dva nové vozy. V indickém závodě v Pune spustila 9. října sériovou výrobu nové kompaktní limuzíny Rapid. V listopadu pak začala prodávat malý vůz Citigo, jenž se vyrábí v bratislavském závodě.

Mladoboleslavská firma tak nyní produkuje už sedm modelových řad. Kromě dvou letošních novinek jsou to modely Octavia, Fabia, Roomster, limuzíny Superb a terénní vozy Yeti.

Škodě nyní rostou prodeje v tradičních růstových regionech, v Indii, Číně a Rusku. Právě na čínském trhu, který je momentálně pro firmu nejdůležitější, by Škoda mohla s větším SUV uspět. Velká terénní auta se mezi čínskými řidiči těší velké oblibě. Firma dokonce už letos v dubnu oznámila, že kvůli čínskému trhu prodlouží současný model Škoda Yeti. Auto získá na délce 60 mm. Produkce v závodě Škody v Šanghaji začne za dva roky.

Škoda bude také od roku 2013 v Číně vyrábět novou kompaktní limuzínu. Vůz o velikosti mezi modely Fabia a Octavia by měl být pátým škodováckým modelem na tamním trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy