Skladovat padělky? I to je trestné

Tomáš Fránek
3. 1. 2007 16:00
Brno - Obchodníci neuspěli s fintou, jak se vyhnout trestnímu stíhání, když u nich kontroloři najdou padělky značkového zboží.

Nejvyšší soud zamítl dovolání podnikatele, v jehož skladu (v jedné z pražských tržnic) se našlo více jak tři a půl tisíce sportovních bot s padělanou značkou Adidas.

Soudci Nejvyššího soudu odmítli podnikatelovu obranu, podle níž samotné skladování padělaného zboží nemůže být trestným činem. Muž se také hájil, že neexistuje žádný důkaz, že by byl součástí řetězce mezi výrobcem a prodejcem.

Nemusíte být prodejce

Senát Nejvyššího soudu pod vedením předsedkyně Blanky Roubalové ale takové argumenty odmítl.

"Obviněný byl článkem řetězce subjektů podílejících se na prodeji neoprávněně označeného zboží konečnému spotřebiteli," uvedl v rozkladu soud. Dále odmítl uznat argument, že samotné skladování takového zboží nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu.

Trestného činu porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu se podle Nejvyššího soudu dopustí, kdo doveze, vyveze nebo uvede do oběhu výrobky nebo služby neoprávněně označované ochrannou známkou.

"Pod znakem uvádění výrobků do oběhu je třeba spatřovat zejména prodej výrobků, a to nikoli pouze konečnému spotřebiteli, ale i převod zboží od výrobce na velkoobchodníka," uvedl soud ve svém rozhodnutí.

Zamítnutí dovolání znamená, že platí předchozí rozsudky obecných soudů.

Dvakrát vinen

Obvodní i Městský soud v Praze na začátku roku 2006 totiž uznaly muže vinným z trestného činu, podnikatel dostal pokutu ve výši 50 tisíc korun.

Pokud by soud uznal argumentaci a rozhodl, že mít padělané zboží ve skladu není prohřeškem, způsobilo by to podle odborníků výrazné komplikace.

"Dovedu si představit, jak by se ze všech míst, kde se takové zboží prodává, staly sklady a prodejci by se tvářili, že nic neprodávají," uvedl jeden z celníků, který se bojem s padělanými výrobky zabývá.

Fakta

  • V Česku se přes razie kontrolorů stále prodává padělané zboží za miliardy korun.
  • Česká obchodní inspekce za 11 měsíců roku 2006 zabavila takřka jeden milion padělků a napodobenin textilu, obuvi a CD a DVD v odhadované hodnotě 716,15 milionu korun, což je přibližně stejná částka jako za celý rok 2005.
  • Zhruba 80 procent zajištěných padělků tvořily nosiče s hudbou a filmy. Nejvíce se na padělaném oblečení objevily loga firem Adidas, Puma, Nike či Hugo Boss.
  • Nejvíce padělků CD a DVD, textilu a obuvi, a to téměř 570 tisíc kusů v odhadované hodnotě 400 milionů korun, bylo letos zjištěno v Plzeňském a Karlovarském kraji.
  • Nejméně jich naopak odhalili v Pardubickém a Královéhradecké kraji, kde v sítích inspektorů skončilo 218 padělků v hodnotě 235 tisíc korun.

Padělky za miliardy

Příkladem místa, které slouží pouze jako velkosklad pro prodejce, jsou dvě tržnice v Brně na Olomoucké ulici. Při posledním zátahu v těchto velkoskladech celníci loni v listopadu zabavili padělané zboží za 105 milionů korun.

Celkem bylo zajištěno 148 tisíc kusů textilu, obuvi, parfémů, hudebních nahrávek a nelegálních kopií filmů.

Německá obchodní a průmyslová komora (DIHK) varovala před levným zbožím, které se prodává na tržištích v českém a polském pohraničí.

"Trhy v Polsku a Česku se stále více stávají odbytištěm pro padělky," řekl šéf DIHK Martin Wansleben saskému deníku Freie Presse

"Padělky tvoří podle odhadů osm a deset procent obratu světového obchodu," uvedl šéf komory. Zisky prý jsou větší než z obchodů s drogami. Jen letos německé celnice zadržely padělané zboží za 380 milionů eur (11 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy