Škatulata ve Škodovce: Výroba roomsteru se přesune

Radek Pecák Radek Pecák
15. 4. 2010 8:57
Vrchlabí je momentálně nejméně vytíženým závodem Škodovky.
Přesun výroby roomsteru z Kvasin do Vrchlabí by měl proběhnout na konci roku
Přesun výroby roomsteru z Kvasin do Vrchlabí by měl proběhnout na konci roku | Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav - Zřejmě již na konci letošního roku přesune Škodovka výrobu modelu roomster, který nyní vyjíždí z Kvasin, do svého závodu ve Vrchlabí. Informaci dnes přineslo čerstvé vydání časopisu Škodovácký odborář.

Vedení automobilky tím zabije dvě mouchy jednou ranou. Za prvé se najde práce pro zhruba tisícovku současných zaměstanců závodu Vrchlabí, který je nyní poměrně málo vytížený a za druhé se uleví Kvasinám. Tam mají zaměstnanci naopak hodně práce s uspokojováním poptávky po modelech superb a superb kombi a také SUV Yeti. 

Zaměstnance pracující na výrobě yetiho a superbu čeká letos ještě do konce prvního pololetí dvanáct mimořádných směn, ale také na výrobě roomsteru bude nutné kvůli uspokojení zájmu zákazníků nutné odpracovat tři mimořádné směny.

Přesunutí výroby roomsteru do Vrchlabí nicméně zatím není definitivně rozhodnuto. "Je to zatím jen jedna z uvažovaných variant, nicméně toto rozhodnutí ještě oficiálně nepadlo," řekl týdeníku odborářský předseda Jaroslav Povšík. V Kvasinách by však zřejmě zůstalo svařování a lakování Roomsteru, protože tyto provozy ve Vrchlabí chybí a firma do nich zřejmě nebude chtít investovat.

Další nová škodovka vyjede právě z Vrchlabí

Ve Vrchlabí by se také zřejmě na koncí příštího roku měl začít vyrábět zcela nový typ automobilu Škoda. "Auto se stupňovitou zádí pod úrovní Octavie chystáme, intenzivně se nyní pracuje na jeho vývoji. Obvykle trvá vývoj auta zhruba dva až a dva a půl roku a my jsme nyní zhruba v polovině. Termín zahájení výroby jistě včas oznámíme," řekl v březnu šéf Škody Reinhard Jung.

Škodě Auto loni klesl čistý zisk o 68 procent na 3,46 miliardy korun. Tržby firmy se propadly o 6,2 procenta na 187,8 miliardy Kč. Nicméně prodej dosáhl rekordních 684 200 vozů a letos by podle Junga mohl  padnout další prodejní rekord.

 

Právě se děje

Další zprávy