Seznamte se. To je N8,kterého Nokia vysílá proti iPhonu

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 4. 2010 14:04
Nový smartphone se začne prodávat ve třetím čtvrtletí tohoto roku
Foto: Nokia

Helsinky - Největší světový výrobce mobilních telefonů na světě - finská společnost Nokia představila smartphone, který se má stát novou vlajkovou lodí společnosti.

N8, jak se chytrý telefon od Nokie jmenuje, je jako první vybaven operačním systémem Symbian 3, 12ti  mexapixelovým fotoaparátem a 3,5palcovým dotykovým displejem.

Právě 12ti megapixelový fotoaparát, schopný nahrávat video v rozlišení HD, má být jednou z hlavních zbraní nové Nokie. Operační systém Symbian 3 zase umožní kromě jiného v pohotovostním režimu využívat aplikace Twitter a Facebook.

Do paměti se vejde 16 GB

Data budou moci majitelé N8 ukládat do 16GB paměti. Prostřednictvím paměťových karet ale lze paměťovou kapacitu telefonu zvýšit až na 48 GB. Tak jako u jiných Nokií bude možné u této novinky zdarma využívat satelitní navigaci OVI Maps.

Samozřejmostí je hudební přehrávač, FM rádio a možnost připojení přes WiFi. Kromě toho se nová Nokia umí k internetu připojit pomocí technologie HSDPA. K počítači se lze zase připojit pomocí Bluetooth nebo mikro USB 2.0.

Na trhy by měl být N8 uveden ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Cena bez daně a dotací operátorů byla výrobcem stanovena na 370 euro (zhruba 9 400 korun).

Novým smartphonem chce Nokie přímo konkurovat iPhonu společnosti Apple.

 

Právě se děje

Další zprávy