Setuza rozprodává nelukrativní provozy

Petr Havel (spolupracovník redakce)
5. 7. 2007 4:00
Setuza prodala divizi ve stejný den, kdy splatila státu dluh
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ve stejný den, kdy noví majitelé ústecké potravinářské společnosti Setuza zaplatili státu podle smlouvy o narovnání více než miliardy korun, prodala podle informací deníku Aktuálně.cz Setuza také svou dceřinou společnost SETUZA Hungary kft.

"Ano, byla podepsána smlouva o prodeji," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí Setuzy Marie Logrová. Maďarskou dceřinku podle ní koupila společnost Takachi Hungary kft. Finanční stránku transakce nehodlají strany zveřejňovat, podle informací Aktuálně.cz ale nešlo o žádnou závratnou částku.

Poslední zahraniční divize

Tržby z prodeje SETUZA Hungary tak nemohly pokrýt majetkové vyrovnání vůči státu. Společnost SETUZA Hungary byla založena v 90. letech minulého století kvůli exportu tuzemské produkce do Maďarska, hodnota podílu mateřské Setuzy přitom činila tři miliony forintů.

Dělník před vchodem pro zaměstnance Setuzy.
Dělník před vchodem pro zaměstnance Setuzy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Maďarská divize Setuzy byla poslední, kterou ústecká společnost ještě držela. Již dříve prodala ústecká Setuza své zahraniční divize v Polsku a na Slovensku. Mnohem významnější prodej majetku Setuzu v nejbližší době teprve čeká. Jde o výrobce metylesteru řepkového oleje komponentu do bionafty akciovou společnost Mydlovary.

Nabídku k prodeji Mydlovar zveřejnila Setuza 19. června, konečný termín pro návrhy na koupi je poslední červenec. Mydlovary by měly být podle Logrové prodávány po jednotlivých provozovnách, na každou z nich je již v podmínkách prodeje stanovena vyvolávací cena. Vítěz bude vybrán obálkovou metodou. "Kdo nabídne nejvíc, ten provozovny získá," říká Logrová. Zájemci o prodej už podle ní existují.

 

Právě se děje

Další zprávy