SERIÁL: Česká ekonomika 9/2005

eko
28. 12. 2005 12:00
Praha – Carrefour odchází z českého trhu, jeho prodejny převezme Tesco. Poslanci umožní odkup dluhů zdravotních pojišťoven Českou konsolidační agenturou. Intel a investorská firma EI koupily dvoutřetinový podíl v české antivirové firmě Grisoft.

Carrefour odchází z Česka

Francouzský maloobchodní řetězec Carrefour se dohodl s britským Tescem, že mu přenechá svých 11 hypermarketů v ČR a 4 na Slovensku. Výměnou za to dostane Carrefour osm obchodů Tesco na Tchaj-wanu a 57,4 milionu eur.

Carrefour se rozhodl odejít z českého trhu, protože nedosáhl svého cíle být mezi třemi největšími maloobchodními řetězci na trhu. Tesco se získáním dalších 11 obchodů nejspíš dostane v ročních tržbách v ČR nad hranici 30 miliard korun.

Evropská unie schvália transakci 22. prosince.

Stát převezme část dluhů zdravotních pojišťoven

Poslanci souhlasili s částečným oddlužením zdravotních pojišťoven, jež často platí lékařům a nemocnicím i desítky dní po splatnosti faktur.

Nejproblematičtější pohledávky zdravotnických zařízení vůči pojišťovnám v celkové hodnotě 3,8 miliard korun odkoupí Česká konsolidační agentura, která je poté zdravotnickým zařízením zaplatí. Proti ve sněmovně byla ODS.

Největší problém s platbami má Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Největší letošní akvizice v oboru IT

Firmy Intel Capital a středoevropská investiční skupina Enterprise Investors koupily 65procentní podíl v české antivirové firmě Grisoft. Za podíl zaplatily 52 milionů dolarů (asi 1,2 miliardy korun). Je to největší letošní akvizice v oboru. Zbylý podíl si ponechala investiční firma Benson Oak Capital.

Cílem nových akcionářů je podpořit firmu v expanzi na nové trhy, například Indie a Čína, a upevnění pozice na stávajících trzích, mezi které patří USA nebo evropské země. Antivirus a firewall AVG od Grisoftu používá 25 milionů uživatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy