SERIÁL: Česká ekonomika 8/2005

eko
27. 12. 2005 12:40
Praha – Ahold převezme síť supermarketů Julius Meinl. Computer Associates otevřela v Praze vývojové centrum softwaru. Novým šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se stal Martin Pecina.

Z Meinlů se stanou Alberty

Nizozemská maloobchodní společnost Ahold se dohodla s řetězcem prodejen Julius Meinl na převzetí všech jeho 67 českých supermarketů. Transakci schválil antimonopolní úřad začátkem září.

Převzatých prodejen je nakonec 56. Ahold, který provozuje supermarkety Albert a hypermarkety Hypernova, tak bude mít v Česku celkem téměř 300 prodejen. Hodnotu transakce společnosti nezveřejnily.

Ahold byl v loňském roce podle čísel společnosti Incoma Research mezi maloobchodními společnostmi na druhém místě s tržbami 34,6 miliardy korun. Přibližovat se k němu ale začala společnost Schwarz s řetězci Kaufland a Lidl, která měla odstup jen 100 milionů.

Vývojové centrum počítačů v Praze

Se začátkem srpna otevřela v Praze na Chodově vývojové centrum počítačová firma Computer Associates. Investovala do něj 1,1 miliardy korun.

Středisko pro vývoj softwaru postupně zaměstná 200 vysoce kvalifikovaných odborníků a chce spolupracovat i s Českým vysokým učením technickým na vzdělávání studentů počítačových oborů.

Středisko sdílených služeb otevřela v Praze i firma SAP a podporu prodeje konkurenční Oracle. Podle analytické firmy IDC vzroste letos český trh IT o 10 procent. Nové investice podpoří růst tohoto sektoru i v příštích letech.

Antimonopolní úřad s novým šéfem

Prezident Václav Klaus jmenoval novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martina Pecinu, dosavadního náměstka ministra průmyslu a obchodu. Pecina ve funkci vystřídal Josefa Bednáře, který vedl antimonopolní úřad šest let.

Pecina tehdy prohlásil, že se chce zaměřit na ochranu malých podniků před velkými a na zrychlení rozhodování úřadu.

Přečtěte si rozhovor s Martinem Pecinou.

 

Právě se děje

Další zprávy