SERIÁL: Česká ekonomika 6/2005

eko
25. 12. 2005 12:41
Praha - Dozorčí rada Telecomu odvolala generálního ředitele a předsedu představenstva Gabriela Berdára. Sněmovna schválila zvýšení TV a rozhlasových poplatků.

Berdára v čele Telecomu nahradil Jaime Smith z Telefóniky
Dozorčí rada Českého Telecomu odvolala generálního ředitele a předsedu představenstva Gabriela Berdára. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva se stal dosavadní finanční ředitel Telefóniky Jaime Smith. Telefónica na valné hromadě obsadila většinu křesel v dozorčí radě. Dozorčí rada také odvolala z funkce generálního ředitele Eurotelu a člena představenstva Telecomu Michala Heřmana a na jeho místo dosadila ředitele společnosti Telefónica Empresas Espaňa Salvadora Angladu. Ten se také stal členem představenstva Českého Telecomu. Zbylí tři členové představenstva zůstali ve svých funkcích. Podle Smithe byly změny v nejvyšším vedení potřebné pro rychlejší integraci Telecomu a Eurotelu do skupiny Telefónica.

Poslanci zvýšili ČT a ČRo poplatky
Česká televize i Český rozhlas se mohou těšit na vyšší příjmy z koncesionářských poplatků. Poslanci schválili novelu zákona, podle níž televizní poplatky zřejmě vzrostou ze 75 korun měsíčně nejprve na 100 Kč, v roce 2007 na 120 korun a o rok později na 135 korun. Za rozhlas by lidé měli místo nynějších 37 korun platit 45 korun. Česká televize však zároveň přijde o značnou část reklamy. Řada zadavatelů reklamy se obává, že to povede k jejímu zdražení. V roce 2008 by měla na veřejnoprávní obrazovce zbýt jen reklama svázaná s velkými sportovními či kulturními akcemi.

 

Právě se děje

Další zprávy