SERIÁL: Česká ekonomika 5/2005

eko
24. 12. 2005 12:20
Praha - ÚOHS začal šetřit, zda tři největší banky neuzavřely kartelovou dohodu. PKN doplatil za Unipetrol. Sněmovna znovu schválila zavedení registračních pokladen.

ÚOHS začal šetřit tři největší české banky kvůli údajnému kartelu
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s největšími českými bankami. Obvinil Českou spořitelnu, Komerční banku a Československou obchodní banku z vytvoření kartelu v oblasti poplatků. Banky obvinění odmítly jako neopodstatněné. Překvapení nad zásahem ÚOHS vyjádřila i Česká národní banka, která považuje český bankovní
trh za vysoce konkurenční. Pokud by ÚOHS bankám kartelovou dohodu prokázal, hrozí každému peněžnímu ústavu pokuta až deset milionů korun nebo sankce deset procent z čistého obratu dosaženého za poslední kalendářní rok, vyplývá ze zákona.

PKN zaplatil za Unipetrol
Polský ropný koncern PKN Orlen doplatil České republice zhruba 11,75 miliardy korun za státní podíl v petrochemické skupině Unipetrol. Fond národního majetku zároveň na PKN převedl 63 procent akcií Unipetrolu. Privatizace holdingu se tak završila.
 
Sněmovna potvrdila zavedení registračních pokladen
Registrační pokladny s fiskální pamětí by měly být zavedeny od ledna 2007. Rozhodla o tom sněmovna, když přehlasovala nesouhlasný postoj Senátu. Předloha nyní čeká na podpis prezidenta republiky. Opoziční ODS však chce pokladny v případě volebního úspěchu v příštím volebním období zrušit. Pokladny mají používat provozovatelé maloobchodu nebo hostinské činnosti. Za porušení zákona by platili pokutu až půl milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy