SERIÁL: Česká ekonomika 4/2005

eko
23. 12. 2005 12:14
Praha - Byl schválen prodej Telecomu. Česko obdrželo prvních šest pronajatých gripenů. Škoda Auto oznámila, že v roce 2006 začne vyrábět model Roomster.

Vláda schválila prodej Telecomu společnosti Telefónica  
Vláda schválila prodej 51,1 procenta akcií státu v Českém Telecomu španělské společnosti Telefónica za 82,6 miliardy korun. Vláda se rozhodovala podle jediného kritéria, kterým byla nabídnutá cena a prodej schválila jednomyslně. Při posledním pokusu o privatizaci v roce 2002 nabízelo konsorcium TDC a Deutsche Bank 55 miliard korun.

Španělský operátor v tendru porazil švýcarský Swisscom (79,249 miliardy korun) a společnost Belgacom (67,481 miliardy Kč). Nabídku čtvrtého konsorcia Blackstone/CVC/Providence a France Télécomu privatizační komise nehodnotila, protože skupina si kladla podmínky, které mohly vést ke krachu prodeje, nebo ke snížení kupní ceny. Vítězná nabídka Telefóniky předčila očekávání vlády i analytiků. V přepočtu 502 korun na akcii znamená zhruba čtvrtinovou prémii nad kurz v době podávání nabídek, doplnil Sobotka.

Do České republiky přiletělo ze Švédska prvních šest gripenů
Na vojenském letišti v Čáslavi dnes dopoledne přistálo prvních šest stíhaček Jas-39 Gripen, které si Česká republika pronajala na deset let od Švédska.

Škoda Auto oznámila, že zahájí příští rok výrobu modelu Roomster
Škoda Auto oficiálně potvrdila, že začne v roce 2006 ve svém pobočném závodě v Kvasinách kromě superbů vyrábět i model Škoda Roomster. Investice za tři miliardy korun vytvoří přes 2000 nových pracovních míst. Novinka bude veřejnosti poprvé představena na ženevském autosalonu v březnu 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy