SERIÁL: Česká ekonomika 11/2005

eko
30. 12. 2005 14:30
Praha/Brno – Sněmovna schválila nižší daně z příjmu fyzických osob. Ušetří především lidé do 30 tisíc. Tendr na elektronické mýto vyhrál Kapsch. Telecom dostal pokutu 205 milionů korun od antimonopolního úřadu.

Parlament snížil daně pro nejchudší

Poslanecká sněmovna schválila snížení daní z příjmu fyzických osob. Pro hlasovaly vládní koaliční strany i opozice.

Lidé s příjmem do 30 tisíc korun měsíčne zaplatí na daních každý měsíc o 240 korun méně, lidé s příjmem do 20 tisíc ušetří 390 korun. Vyšším příjmovým skupinám se sazba daně nesnížila, ušetří desítky korun měsíčně.

Sněmovna také odhlasovala zvýšení výdajových paušálů pro malé podnikatele a živnostníky. Ti si tak budou moci stanovit vyšší paušální výdaje bez toho, aby o nich vedli účetní záznamy.

Přečtěte si o snížení daní více, včetně tabulky, kolik kdo ušetří a jak se změní paušály.

Snížení daní už odhlasoval i Senát a podepsal ho prezident republiky.

Elektronické mýto má budovat Kapsch

Ministerstvo dopravy vybralo jako vítěze tendru na vybudování a provozování elektronického mýta konsorcium vedené rakouskou telekomunikační společností Kapsch. Ostatní tři zájemce vyřadilo.

Kapsch nabídl vybudovat mikrovlnný systém elektronického mýta za 22 miliard korun. Ostatní firmy komise odmítla, protože nesplnily zadání ministerstva. Proti tomu už ale podaly stížnost sdružení firem Mytia a také italská Autostrade.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže předběžným opatřením zakázal ministerstvu dopravy uzavřít s Kapschem smlouvu. Úřad nyní na návrh sdružení Mytia zjišťuje, zda ministerstvo neporušilo zákon o zadávání veřejných zakázek.

Neúspěšní uchazeči si chtějí stěžovat i u Evropské komise.

Telecom dostal rekordní pokutu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil Českému Telecomu pokutu 205 milionů korun. Nabídka volných minut od Telecomu podle úřadu  bránila přechodu zákazníků ke konkurenci. Telecom se brání a tvrdí, že vždy nabízel i tarif bez volných minut.

Pokuta je nejvyšší, jakou kdy antimonopolní úřad jednotlivé firmě udělil. Zároveň je to první případ zahájený podle antimonopolního práva Evropské unie.

Přečtěte si více.

 

Právě se děje

Další zprávy