SERIÁL: Česká ekonomika 10/2005

eko
29. 12. 2005 12:45
Praha – Společnost OMV koupila síť benzinových pump Aral. Sněmovna schválila zákon, který umožní vyvlastnit pozemky pro stavbu nové přistávací dráhy na ruzyňském letišti. Bylo spuštěno řádné digitální vysílání.

Pozemky pro letiště vyvlastníme, řekli poslanci

Sněmovna schválila zákon, který umožní vyvlastnění pozemků pro stavbu třetí přistávací dráhy na ruzyňském letišti. Zákon umožňuje pozemky nuceně odkoupit za cenu v místě obvyklou. Asi čtvrtinu pozemků vlastní finanční a investiční skupina Penta, která považuje zákon za protiústavní.

Zákon nakonec prošel i pravicovým Senátem. Za obecně prospěšnou stavbu označují novou dráhu územní plány Prahy a Hostivic. Dráha by měla začít sloužit do roku 2010 a její budování má stát 7 miliard korun.

Z čerpacích stanic Aralu budou OMV

Rakouská skupina OMV oznámila dohodu s britským koncernem British Petrol o převzetí jeho sítě Aral v ČR. Celkem od něj odkoupila sedmdesát čerpacích stanic Aral a postupně je změní na svou značku.

OMV bude mít v ČR 216 čerpacích stanic a zvýší tak svůj podíl na českém trhu z 10 procent na 18. Cílem firmy je mít 20procentní podíl. Zatím nejvíce pump má Benzina patřící do skupiny Unipetrol, ale ta by měla podle dřívějších dohod třetinu své sítě prodat firmě ConocoPhilips.

Podle odhadů analytiků zaplatila OMV za síť Aral 3 až 4 miliardy korun. Aral loni utržil v Česku zhruba 258 milionů eur (asi 7,7 miliardy korun) Evropská komise schválila transakci 22. prosince.

ČT, Nova a ČRo zahájily řádné digitální vysílání

Po pěti letech zkušebního provozu začalo "ostré" digitální vysílání. Signál tří kanálů České televize, programu televize Nova a pěti stanic Českého rozhlasu zatím chytí 1,9 milionu lidí v Praze a okolí. Na začátku příštího roku by mělo přibýt Brno, Ostrava a možná i další velká města.

Vysílání existujících stanic je zatím šířeno na stávajících analogových kmitočtech Českých radiokomunikací. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zatím nerozhodla o licencích pro další digitální stanice.

Pro příjem digitálního vysílání je nezbytný digitální televizní nebo rozhlasový přijímač nebo takzvaný set-top box.

 

Právě se děje

Další zprávy