Šéf Orco: V Praze vydělal miliony, teď mu hrozí krach

Ekonomika Ekonomika
26. 3. 2009 20:10
Za 15 let stačil francouzský podnikatel realizovat akvizice, výstavbu a financování více než 100 projektů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Založil jednu z největších developerských firem ve střední Evropě, nyní jeho společnost stojí na pokraji bankrotu.

Francouz Jean-Francois Ott (44) zavítal poprvé do Prahy počátkem roku 1990, když pracoval jako burzovní makléř v Paříži. Za rok českou metropoli navštívil znovu a koupil si zde nemovitost, kterou zrekonstruoval a následně prodal. Pak přišly na řadu další, a tak vzniklo Orco. Když Otto společnost zakládal, bylo mu 26 let.

Devět let poté dokázal přivést firmu se sídlem Lucemburku na burzu cenných papírů v Paříži - Euronext. V roce 2003 vstoupilo Orco do společnosti Orco Hotel Grou EBRD. Cílem tehdy bylo vystavět rozsáhlou síť hotelů pro dlouhodobý pobyt ve střední a východní Evropě, a to pod novou značkou Mamaison Residences.

Orco v datech:

  • 1991 - Jean-Francois Ott založil v Praze společnost Orco
  • 2000 - Společnost začíná obchodovat na pařížské burze Euronext
  • 2003 - Orco kupujes českou společnost IPB Real group
  • 2005 - Orco je kotováno na pražské burze. Ott je zároveň prezidentem společnosti MaMaison Residences a předsedou představenstva Orco Hotel Group.
  • 2007 - Orco vstupuje na burzu cenných papírů ve Varšavě a v Budapešti. Akcie se v Praze obchodují za 3 700 korun.
  • 2008 - Akcionářský podíl generálního ředitele Orco se ve firmě snižuje z 12,3 procenta na 1,6 procenta
  • 2009 - Analytici nyní odhadují, že firma loni prodělala kolem sto milionů eur. Firma propustila přes 200 zaměstnanců a zavřela některé pobočky.
  • Ott je ženatý, manželka Corinne, pochází z Texasu, mají dvě děti.

Ve stejném roce koupil Ott za za 417 milionů korun skupinu IPB Real, která v té době vévodila výstavbě bytů v Česku. Na burze cenných papírů v Praze začaly akcie Orcho obchodovat v roce 2005.

Před dvěma lety bylo Orco na vrcholu

Za 18 let francouzský podnikatel realizoval akvizice, výstavbu a financování více než 100 projektů. Předloni zažívalo Orco jeden z nejúspěšnějších roků.

V prvním čtvrtletí vstoupilo na burzu cenných papírů ve Varšavě a v Budapešti.  Akcie v Praze se prodávaly za více než 3 700 korun.

V Česku začal Ott podnikat také ve výrobě oken, podařilo se mu získat předního tuzemského výrobce AQ Okna. Ovládl také VPO Protivanov a polskou skupinu Trion.

Potom ale Ottovi štěstí přestalo přát. Akcionářský podíl generálního ředitele Orco se koncem loňského roku ve firmě snížil z 12,3 procenta jen na 1,6 procenta.

O podíl Ott přišel kvůli nucenému výprodeji akcií, které byly zástavou pro obchody rodinné firmy Ott & Co.

"Myslím, že to nejhorší období je za námi," prohlásil Ott v únorovém rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Orco však tento týden požádalo soud ve Francii o ochranu před věřiteli, snaží se tak získat čas k vyjednávání s klíčovými věřiteli. Analytici odhadují, že firma loni prodělala kolem sto milionů eur. Akcie společnosti nyní v Praze stojí 157 korun za kus.

Výsledky hospodaření za uplynulý rok mělo Orco oznámit už začátkem minulého týdne, firma ale jejich zveřejnění odložila na konec března.

 

Právě se děje

Další zprávy