Sčítání lidí není v ohrožení, korupci úřad nepotvrdil

Tomáš Fránek
21. 4. 2010 15:25
Antimonopolní úřad neshledal v zakázce za půl miliardy žádné pochybení
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zakázka za skoro půlmiliardy korun, kterou vypsal Český statistický úřad na generálního dodavatele informačních technologií pro sčítání lidu, je v pořádku.

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten nenašel při stanovení technických kvalifikačních předpokladů porušení zákona o veřejných zakázkách.

Tendr vyšetřuje i policie, která se zabývá podezřením, že byla zakázka ušita na míru vítězné firmě, tedy společnosti Hewlett-Packard.

Pošpiněné jméno úřadu

Na verdikt ÚOHS později reagoval samotný vypisovatel tendru. "Jakmile nabude rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže právní moci, okamžitě podepíšeme smlouvu s vítěznou firmou, kterou je společnost Hewlett Packard," uvedl mluvčí projektu Ondřej Kubala.

Podle něj není sčítání lidu v roce 2011 ohroženo, ale kvůli útokům společnosti Unicorn se zpozdily přípravy, které bude nyní potřeba urychlit. ČSÚ zároveň v tuto chvíli zvažuje příslušné právní kroky k očištění svého jména.

"Nejedná se o odvetu, ale o nezbytnou obnovu důvěry veřejnosti v Český statistický úřad, protože bez ní nelze projekt sčítání lidu v roce 2011 úspěšně realizovat," vysvětlil Kubala.

Hlasy za dva miliony

Podle kritiků tendru nemělo být při výběru firmy dodrženo zadání, koordinátor zakázky měl málo zkušeností a ve výběrové komisi bylo málo odborníků.

O tom, že tendr ovlivnila korupce, mluvil například Vladimír Kovář ze softwarové firmy Unicorn. Ta se o zakázku taky ucházela, ale nakonec neuspěla. Kovář například řekl, že dostal nabídku koupit si za dvacet milionů dva hlasy hodnotící komise. 

Kovář v pořadu Otázky Václava Moravce předložil ofotografované stránky nabídky firmy Hewlett-Packard, která tendr vyhrála. Snímky byly pořízeny asi dva týdny po odevzdání nabídky firmou HP. Navíc prý společnost nepředložila nabídku v elektronické podobě, čímž porušila podmínku zadání.

Za neprůhledný označila tendr také nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Žádná chyba

Podle antimonopolního úřadu ale statistici nechybovali. "Na základě posouzení všech příslušných podkladů, zejména pak dokumentace o veřejné zakázce, úřad správní řízení zastavil," uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Smlouva měla být podepsána už 19. prosince, problémy kolem prošetřování tendru výrazně zkomplikovaly přípravy na sčítání lidu.

Odložit sčítání přitom nejde. Evropská unie totiž stanovila datum, ke kterému musí ČSÚ dodat evropskému statistickému úřadu Eurostat výsledky sčítání. Pokud by se prošetřování tendru i nadále protahovalo, počítal ČSÚ s náhradním technickým řešením tak, aby fungovaly alespoň základní funkce systému.

 

Právě se děje

Další zprávy