Schodek běžného účtu klesl na necelých 11 miliard

Ekonomika Ekonomika
12. 11. 2008 10:41
Podle odborníků jde o nejhorší zářijový výsledek za pět let
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Běžný účet platební bilance za měsíc září vykázal schodek ve výši 10,95 miliardy korun. V srpnu přitom deficit činil 12,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou (ČNB).

Přesto podle analytiků jde o nejméně příznivá čísla od roku 2003. "Deficit běžného účtu platební bilance vykázal nejhorší zářijový výsledek od roku 2003, kdy se sledují měsíční údaje o platební bilanci. Zatímco obchodní bilance a bilance služeb se vyvíjela příznivě, výplata dividend stáhla běžný účet do mínusu," vysvětlila analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

Za devět měsíců roku vykázala platební bilance deficit 55,64 miliardy korun.

Výplata dividend dostala běžný účet do mínusu

Obchodní bilance skončila v září přebytkem 14,07 miliardy korun. V kladných číslech byla rovněž bilance služeb, jejíž přebytek činil 5,73 miliardy korun.

Deficit bilance výnosů dosáhl 28,30 miliardy korun. V běžných převodech je zahrnuto pasivní saldo převodů do rozpočtu EU z České republiky ve výši 1,9 miliardy korun. Z rozpočtu EU bylo na kapitálovém účtu v saldu čerpáno 0,3 miliardy korun.

"Finanční účet vykázal téměř 21miliardový přebytek především díky změně krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Bilanci účtu naopak zhoršuje odliv portfoliových investic, který se od srpna zrychlil. Příliv přímých investic je nižší a recese ve vyspělém světě ho bude dál negativně ovlivňovat s tím, jak zahraniční firmy budou snižovat náklady a omezovat expanzi," vysvětlil analytik Tomáš Vlk z Patria Finance.

Výsledky ovlivňuje menší ochota investovat

Podle odhadů Raiffeisenbank vzroste schodek běžného účtu v roce 2009 z letošních dvou procent na 2,6 procenta HDP. Výsledky ovlivňuje slábnoucí vnější poptávka a menší ochota k investicím do rychle se rozvíjejících trhů. Očekává se také slábnutí české měny.

"I v případě poklesu zájmu o investice ve střední a východní Evropě by ale Česká republika neměla mít problém pokrýt tak nízký deficit běžného účtu, nejnižší v regionu," připomněla Horská.

 

Právě se děje

Další zprávy