Sbohem, teplá místa. Úřady chudnou, stárnou a neřeší to

Karel Toman
26. 5. 2010 14:10
Vize úřadů nejbližších let: o třetinu méně peněz a odchod silných ročníků do důchodu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dvě studie renomovaných globálních společností řekly krátce po sobě to samé: veřejná správa kvůli globální recesi výrazně zchudne. Pro schopné lidi tím ztratí na přitažlivosti, což může zhoršit kvalitu toho, co většina z nás chápe pod pojmem "úřady."

Zatímco soukromý sektor čeká v příštím roku a půl oživení, pro veřejný sektor problémy teprve nastávají. Nové kvalifikované síly tak firmy úřadům v budoucnu přeplatí snadněji než dříve.

"Představitelé samospráv by měli zvažovat zásadní škrty v rozpočtu ve výši 25 až 30 procent," informovala společnost PriceWaterhouseCoopers letos 5. května. "Dopad stárnutí populace na veřejnou správu bude ve střednědobém horizontu výrazný i v České republice,", upozornila o dva týdny později - 20. května - společnost KPMG, podle níž důchod brzy pohltí silnou poválečnou generaci klíčových úředníků.

Firmy oživují, erár chudne

Obě společnosti přitom na základě terénních rozhovorů dospěly k podobnému závěru: Veřejný sektor problém podceňuje a dostatečně se na něj nepřipravuje. Hrozící problém je ale zároveň je ale podle obou globálních auditorských firem ideální příležitostí, jak chod státní byrokracie zefektivnit.

"Pravděpodobně to povede k odlivu kapitálu i odborníků z dosud bezpečného útočiště veřejného sektoru do zotavujících se soukromých podniků za možností většího výdělku," bilancuje dopady chudnutí státních rozpočtů Jiří Halouzka, vedoucí partner pro veřejný sektor, PriceWaterhouseCoopers Česká republika.

"Odchod zaměstnanců do důchodu může představovat velký problém. Disponují totiž důležitými znalostmi a schopnostmi, které nejsou lehce nahraditelné," upozorňuje zase KPMG na stárnutí populace.

Úřad 21. století: štíhlý

"Bohužel zatím postrádáme aktivnější přístup ze strany státu," dodává Martin Blaho, manažer v oddělení poradenských služeb společnosti KPMG Česká republika.

"Důsledkem pak může být zhoršení kvality služeb," shodují se obě studie.

Průzkumy z terénu ale napovídají, že časy se mění. "Celých 65 procent respondentů si myslí, že pro zmírnění dopadů recese i demografických změn bude nutná restrukturalizace," upozorňuje KPMG.

"Mnozí představitelé veřejného sektoru si totiž začínají uvědomovat, že přichází opravdu vhodná příležitost k vytvoření 'štíhlejší' a efektivnější organizace zaměřené na výsledky", uvedl Blaho.

Podle PWC si napříště samospráva bude muset stanovit zákonem daný standard poskytovaných služeb a v nich pak udržet nejdůležitější lidi. Podle KPMG by mohl jedním ze zdrojů úspor outsourcing některých servisů.

 

Právě se děje

Další zprávy