Sázavské sklárny Kavalier kupuje společnost Ojgar

Ekonomika Ekonomika
6. 8. 2009 11:26
Jediný fungující podnik skupiny BCT prodán za 400 milionů korun
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Sázava - Sklárny Kavalier v Sázavě na Benešovku kupuje společnost Ojgar. Za jediný fungující podnik zkrachovalé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) nabídla zhruba 400 milionů korun.

Informoval o tom Dalibor Hlaváč, ředitel finančního poradenství Deloitte Advisory, která prodej zajišťuje. Kupní cena má být zaplacena v nejbližších dnech, kupující pak převezme podnik do konce srpna.

„Rád bych v podniku zachoval hlavní výrobní sortiment s důrazem na rozvoj aktivit v oblasti výroby skleněných trubek pro sluneční elektrárny," říká investor Otakar Moťka. Zvažuje také možnost vlastního vývoje a výroby kolektorových systémů. „Dalším úkolem bude rozvoj obchodních a marketingových aktivit k posílení prodeje, který nyní v období celosvětové krize stagnuje," dodává Moťka.

Nejlepší ze šestnáctí zájemců

O vítězi výběrového řízení rozhodla schůze věřitelského výboru a souhlas udělil Městský soud v Praze. "Předmětem prodeje jsou základní výrobní aktiva nezbytná pro zachování provozní činnosti, tj. hlavní výrobní závod v Sázavě, výrobní závod ve Voticích a skladové areály v Růženíně a Uhlířských Janovicích," upřesňuje Hlaváč.

Výběrového řízení se účastnilo 16 investorů včetně světových firem z oboru a finančních skupin. Ppo třech měsících jednání podaly nabídku tři subjekty. „Podařilo se nám připravit a udržet naprosto transparentní podmínky prodeje a úspěšně jsme pro sázavské sklárny zajistili důvěryhodného investora, který plánuje rozvíjet tradiční výrobu domácenského a technického skla," říká Josef Kotrba, partner finančního poradenství Deloitte.

Společnost Ojgar je ovládána průmyslovým holdingem Otakara Moťky. "V průběhu uplynulých 20 let tento holding úspěšně restrukturalizoval řadu průmyslových podniků ve stavebnictví, dopravě, chemickém průmyslu a cukrovarnictví," dodává Kotrba.

Sázavské sklárny se zhruba 1100 zaměstnanci jsou klíčovým podnikem skupiny BCT. Loňské tržby dosáhly 1,5 miliardy korun.  

Skupina BCT byla ještě loni největším českým výrobcem užitkového skla a zaměstnávala 5000 lidí. Celá skupina je od loňského 22. září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Ze čtyř skláren mají zatím nového vlastníka Sklárny Bohemia Poděbrady a Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. V obou chtějí majitelé obnovit na podzim výrobu. Na prodej je také Crystalex Nový Bor, o který zatím projevilo zájem 16 investorů. O novém vlastníkovi by tam mělo být jasno ve druhé polovině srpna.

Sklárna Egermann opět vyrábí

Příjemná zpráva přišla na začátku srpna i z Nového Boru na Českolipsku. Většina z 300 zaměstnanců sklárny Egermann, která však narozdíl od tamního Crystalexu nepatří do skupiny BCT, se po čtyřměsíční odstávce výroby vrátila zpět do práce. Firma má prý zajištěné zakázky. Majitel v uplynulých měsících investoval kolem 10 milionů korun do vybudování nové, úspornější pece.

 

Právě se děje

Další zprávy