Sarkozy a Merkelová žádají po Česku lepší regulaci trhů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 3. 2009 15:35
Ve společném dopise k tomu vyzvali šéfa Evropské komise Barrosa a premiéra Topolánka
Evropští propagátoři "nového kapitalismu": Sarkozy a Merkelová
Evropští propagátoři "nového kapitalismu": Sarkozy a Merkelová | Foto: Reuters

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy chtějí, aby nadcházejí summit EU přišel s novou architekturou finančních trhů. Ve společném dopise k tomu v úterý vyzvali šéfa Evropské komise José Barrosa a českého premiéra Mirka Topolánka, který jednání povede.

Informovala o tom agentura Reuters. Novou architekturou státnici myslí hlavně lepší regulaci finančního sektoru.

Sarkozy a Merkelová očekávají, že hedgové fondy i ostatní fondy, které mohou vytvářet systémová rizika, musejí být registrovány, regulovány a kontrolovány.

Hedgeové fondy investorům slibují daleko větší zisky než tradiční fondy. Rozkládají totiž riziko tím, že investují i do netradičních nástrojů, které jsou investičním fondům často zapovězeny. V poslední době se ovšem jejich strategie ukázala jako poměrně riziková a bývají označovány za spoluviníka finanční krize.

Sarkozy s Merkelovou se přitom vyslovují i pro nápravu schodků veřejných financí, které se během krize prohloubily. "Přílišné zadlužení ohrožuje z dlouhodobého pohledu stabilitu celého světa," uvedli oba státníci.

Z jejich slov přitom vyplývá, že globální finanční stabilitu by měl hlídat především Mezinárodní měnový fond a Fórum pro finanční stabilitu.

Summit G20 se má konat 2. dubna v Londýně.

 

Právě se děje

Další zprávy