Šachy s náměstky: 'Pan Rozpočet' je zpět

dkl
11. 1. 2007 12:30
Praha - Nový ministr financí Miroslav Kalousek dnes zvrátil rozhodnutí svého předchůdce. Bere zpět náměstka Eduarda Janotu.
Eduard Janota
Eduard Janota | Foto: Ludvík Hradilek

Janota, který byl dlouhá léta zodpovědný za tvorbu rozpočtu, ho dostane znovu na starosti. Již ale ne jako první náměstek, ale "jen" jako náměstek řadový.

Za jeho odchodem stál dnes již bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. Původně s ním zřejmě počítal jako s jedním ze svých podřízených.

Vlastimil Tlustý se zbavil náměstka Janoty za doby svého působení na ministerstvu
Vlastimil Tlustý se zbavil náměstka Janoty za doby svého působení na ministerstvu | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kritika se nevyplácí

Pak ale přišla Janotova kritika stran Tlustého inzerátů v celostátních periodikách. Těmi se snažil občany "varovat" před hrozivým dluhem, který po sobě nechaly předchozí vlády.

S tím ale Eduard Janota nesouhlasil a přišel o místo. Na odchodu se prý s ministrem domluvil. Přitom na ministerstvu sestavoval rozpočet čtrnáct let a je považován za jednoho z největších odborníků v branži. Traduje se, že žádný z ministrů by bez něj rozpočet nedal dohromady.

Inzeráty považoval za nepřesné a zavádějící. Vlastimil Tlustý totiž ke státnímu dluhu nechal připočítat závazky z ekologických škod a ztráty z IPB či případné prohry v arbitrážích. To ale podle odborníků do zveřejňovaného čísla státního dluhu nepatří.

Foto: Aktuálně.cz

Nový ministr, náměstek zpět

Nyní se tak po půlroční pauze vrací na Ministerstvo financí České republiky, aby připravoval hospodaření českého státu.

Nahradí ve funkci Bohdana Hejduka, který se vrací na pozici vrchního ředitele skupiny Správa státního rozpočtu.

Eduard Janota vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a na ministerstvo financí nastoupil v roce v roce 1979. Od roku 1992 byl ředitelem odboru státního rozpočtu a v srpnu 1999 se stal náměstkem ministra financí. To ho ještě jmenoval Pavel Mertlík.

Do funkce prvního náměstka ho jmenoval další z ministrů ČSSD Jiří Rusnok. Na této pozici vydržel až do příchodu Vlastimila Tlustého z ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy