Ryanair létá za 0,90 Kč do Barcelony. Přidáte stokoruny

Tomáš Fránek
19. 7. 2007 14:10
Dopravce zavedl novou linku Brno - Barcelona

Brno - Irský obří diskontní letecký dopravce nabízí další linku z Česka, od října bude létat z Brna do Barcelony na letiště Girona blízko města.

Nabízí letenky už za devadesát haléřů, zpáteční letenka vyjde po započítání všech poplatků na šest set korun.

Lidé si ale u Ryanairu musí platit za zavazadla, která si berou s sebou do letadla. Zdarma je jen příruční, každé další stojí 350 korun.

Konec reklamy na snové ceny

K výhodným nízkým cenám, na něž dopravci lákají, je vždy nutno započítat nejméně stokoruny na poplatcích.

Linka do Barcelony je další levný spoj, který nízkonákladové aerolinky Čechům nabízejí. Nedávno oznámil SkyEurope, že spojí Prahu s Bratislavou a Košicemi od 99 korun.

Podobné na první pohled superlevné nabídky aerolinek nejspíš brzy zatrhne EU. Europarlament nedávno rozhodl, že cestovní kanceláře a letecké společnosti musejí nabízet letenky za výslednou cenu, tedy po započtení všech tax a poplatků. Pokud členské státy doporučení schválí ještě na podzim, letenek za "férovou" cenu bychom se mohli dočkat již příští rok. 

  • Lákání na letenky bez poplatků v EU skončí - více ZDE

Linka Ryanairu bude z Brna létat čtyřikrát týdně, v pondělí, středu, pátek a neděli. Brněnské letiště odbaví v Česku po pražské Ruzyni nejvíc cestujících. Pro nízkonákladové lety je také zajímavější, protože má nižší poplatky než Ruzyně.

"V prvním roce provozu firma předpoklá přepravení více než 60 000 cestujících," řekl manažer marketingu společnosti pro střední Evropu Tomasz Kulakowski.

Průměrná cena letenky se pohybuje kolem 41 eur (1160 korun).

Ryanair svým zákazníkům garantuje nejnižší ceny v Evropě. "Pokud někdo najde levnější tarif u jiné společnosti, dostane od nás dvojnásobek rozdílu těchto cen zpátky," řekl Kulakowski.

Společnost si od zavedení linky slibuje výrazný nárůst turistů ze Španělska. Tímto cestovním ruchem by podle Kulakowskiho mohlo vzniknout až 160 pracovních míst v Brně a okolí, především v ubytování a dopravě.

Foto: Aktuálně.cz

Necelé dvě třetiny z loňských 394 000 odbavených lidí v Brně činily charterové lety, nejúspěšnějším pravidelným spojením byl let Brno-Londýn se 113 000 cestujícími provozovaný právě Ryanairem.

Z Brna se také pravidelně létá na linkách do Prahy a do Moskvy (od 22.7.2007) Ryanair vznikl v roce 1985 a má 4500 zaměstnanců. Provozuje více než 480 tras a v Evropě má 20 provozních základen.

V loňském fiskálním roce mu zisk po zdanění a před započtením mimořádných položek stoupl o třetinu na rekordních 401,4 milionu eur (8,4 miliardy korun). V dubnu oznámil, že jedná o otevření základny na letišti v Bratislavě. Podle Mf Dnes chce od října Ryanair létat z Prahy do pěti evropských měst. Firma to ale zatím nepotvrdila.

 

Právě se děje

Další zprávy