Ruzyně vykoupila od Penty pozemky pod novou dráhou

Ekonomika Ekonomika
22. 12. 2008 7:04
Finanční skupina na spekulaci vydělala až tři miliardy
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Finanční skupina Penta prodala pražskému letišti pozemky, na kterých má podle plánů vyrůst nová dráha.

"Letiště Praha vykoupilo od dvou desítek vlastníků necelých 80 ha pozemků pro paralelní dráhu, za které zaplatilo přes čtyři miliardy korun z vlastních zdrojů," potvrdila mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Mnohaletý problém, který stál v cestě privatizace Letiště Praha, je tak vyřešen.

Podle týdeníku Euro byla transakce výhodná pro vládu, která už privatizaci letiště schválila. Pokud by totiž Penta pozemky neprodala, byl by výnos z privatazice zhruba o 26 miliard nižší.

"Dnes jsme schopni budoucím vlastníkům dát kompletní portfolio klíčových pozemků pro výstavbu dráhy v alternativní, takzvané mírně zkrácené variantě. Je důležité zdůraznit, že této dohodě předcházel výkup pozemků od ostatních vlastníků. Problém se nejmenoval jenom Penta, ta ovládala okolo 70 hektarů pozemků, kromě toho jsme ale vykoupili dalších pět hektarů od 18 fyzických osob a další právnické osoby," řekl generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák.

Dohoda s Pentou nabyla účinnosti až poté, kdy byly uzavřeny smlouvy se všemi ostatními majiteli klíčových pozemků. "Tím byla vyloučena možnost, že by některý z minoritních vlastníků paralyzoval projekt stavby paralelní dráhy, která je nezbytným předpokladem pro další rozvoj pražského mezinárodního letiště a letecké dopravy v České republice," napsal Dvořák v tiskovém prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy