Rusům vadí víza, jinak by jich do ČR jezdilo více

Radek Pecák Radek Pecák
13. 1. 2012 14:35
Turisté z Ruské federace jsou v Česku nadšeni z piva a vepřových kolen
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Brno - Vízová povinnost je to, co odrazuje turisty z Ruska k ještě častějším návštěvám České republiky. Vyplývá to mimo jiné z průzkumu agentury CzechTourism, v němž na otázky odpovídalo 5000 Rusů.

Podle výsledků průzkumu Rusové do Česka jezdí kvůli pivu nebo památkám. Většina z nich na své cestě v ČR navštíví Prahu nebo Karlovy Vary.

"Česko patří pro Rusy k nejatraktivnějším zemím, hned po Francii, Itálii a Španělsku. Na dotaz ´Jakou zemi byste rád navštívil?´ odpovědělo osm procent Rusů, že ČR," informoval Mojmír Mikula.

Mikula také sdělil, že i když vízum do ČR nakonec nedostane jen 1,5 procenta žadatelů, šeptanda okolo způsobí, že 16 procent Rusů vůbec o dovolené v ČR neuvažuje.

S vízy se nic neděje

"Tlak na zrušení vízové povinnosti z naší strany sílí. Prozatím bychom chtěli alespoň zmírnění podmínek pro žadatele, ale ze strany ministerstva zahraničních věcí nebyla ještě na konci minulého roku žádná odezva," informovala mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Přitom Rusové podle ní stále patří do trojice národností, kteřé nejčastěji navštěvují ČR a každoročně jich přibývá. Navíc ze všech skupin turistů nejvíce utrácejí a také zde v průměru pobývají delší dobu než návštěvníci z jiných evropských zemí. 

Dalším důvodem, proč ruských turistů není v ČR ještě více, je malé množství informací o naší zemi, které mohou u sebe doma získat. "Většina českých reklam se týká piva, případně automobilky Škoda. Dokonce ani hokejista Jaromír Jágr není pro Rusy symbolem Česka," dodal Mikula.

Z průzkumu dále vyplynulo, že 92 procent z 5000 dotazovaných Rusů v ČR lákají zachovalá historická města a památky, dál působí hlavní město Praha, příjemná atmosféra a také jídlo a pití. "Fantastickým zážitkem je pro Rusy vepřové koleno," uvedl Mikula.

 

Právě se děje

Další zprávy