Ruské šrotovné startuje. Škoda nechá vyhrát Lady

Radek Pecák Radek Pecák
8. 3. 2010 13:48
Vraků z ruských silnic ale moc nezmizí

Moskva - Ruská vláda dnes začala rozdávat šrotovné. Slibuje si od něj především povzbuzení prodeje domácích automobilek. Zájemci o koupi nového auta mohou od státu dostat 50 tisíc rublů (asi 31 600 Kč), pokud nechají sešrotovat staré auto ruského původu.

Akce "ruské šrotovné" má trvat do konce října a mělo by se díky ní prodat zhruba 200 tisíc aut. Odborníci odhadují, že na šrotovném vydělá hlavně ruský výrobce AvtoVAZ, jehož produkty si díky prémii pořídí asi sto tisíc ruských motoristů. Lada 2105 díky šrotovací prémii bude stát v přepočtu jen přibližně 63 tisíc korun, Lada Kalina 126 tisíc korun.

"Zájem o domácí výrobky je logický," komentuje tyto odhady mluvčí Škoda auto Jaroslav Černý. Podle něho více než třicetitisícová sleva zlevní produkty této automobilky až o třetinu, zatímco u nejlevnější fabie, která se v Rusku prodává za přibližně 8 000 eur, dotace tak výrazně cenu nesníží.

"Zádnou speciální slevovou akci v Rusku v této souvislosti zatím nechystáme," sdělil mluvčí mladoboleslavské automobilky Černý.

Vraků zmizí ze silnic jen málo

Podmínkou pro získání ruské šrotovací prémie je odevzdat auto starší deseti let, které majitel vlastnil nejméně rok. Po ruských silnicích však jezdí tolik starých aut, že podle ministerstva průmyslu v šrotu skončí jen 1,5 procenta "veteránů". 

Rusko není jedinou zemí, kde v současné době stát vyplácí prémii za likvidaci starého vozu. V Německu, kde se díky němu vloni docílilo historického prodejního rekordu na trhu automobilů, již sice skončilo, ale nadále trvá v několika dalších významných evropských ekonomikách. Například ve Francii, Španělsku, Velké Británii. Šrotovné znají také mimo Evropu- zejména v Japonsku či v Kanadě.

 

Právě se děje

Další zprávy