Ruská olympiáda láká české firmy

djl
6. 11. 2007 11:00
České firmy chtějí zakázky na budování infrastruktury

Praha - České firmy chtějí získat část z 12 miliard dolarů, jež do olympiády plánuje investovat ruská vláda. Firmy se snaží již delší dobu budovat obchodní kontakty, které by jim v získání zakázek mohly napomoci.

"Investičních příležitostí je tam hodně. A vědí o tom i jinde," uvedl pro Hospodářské noviny Jan Stolár, mluvčí České exportní banky.

Češi mají mírný náskok: jednají se samosprávou

O takovéto zakázky samozřejmě panuje velký zájem, jehož důsledkem je opatrnost patrná ve vyjádřeních zástupců českých firem. Podle Jana Struže ze sdružení Czech Top 100 mají některé české firmy před ostatními náskok v tom, že Soči navštívili jejich zástupci již před definitivním rozhodnutím olympijského výboru o konání olympijských her.

Nejdále podle Struže pokročila jednání v Krasnodarském kraji, kde je v plánu výstavba paroplynové elektrárny a čtyř tisíc bytů. Právě v tomto regionu se Soči nachází. "Tyto projekty jsou už hodně pokročilé," uvedl pro HN Struž.

Foto: Reuters

Rusové v rámci budování infrastruktury hodlají vystavět i přes 21 tisíc hotelových lůžek a tím se zasadit o rozvoj lázeňství a cestovního ruchu.

Velmi silnou pozici má během přidělování zakázek místní samospráva, čehož si jsou firmy vědomy. Proto s ní již navázaly kontakt, aby předešly případným problémům s pověstnou ruskou byrokracií.

Doufají přitom, že se naplní spekulace vrcholných státních politiků o vytvoření vhodných investičních podmínek včetně daňových prázdnin.

Soči třetím centrem Ruska?

Letovisko ležící u Černého moře se netají velkými ambicemi. Ty jsou právě pořádáním olympiády podpořeny, protože zde bude vybudováno mezinárodní letiště, aby bylo zajištěno přímé letecké spojení s Evropou. Díky tomu odpadnou složité a zdlouhavé přestupy v Moskvě.

Město s 370 tisíci obyvateli se díky tomu má stát po Moskvě a Petrohradu třetím ekonomickým a kulturním centrem Ruska.

 

Právě se děje

Další zprávy