Rozpočtové schodky by mohly dále klesat

Redakce EKO
3. 1. 2006 13:35
Praha - Schodek nižší než schválených 74 miliard očekává v letošním roce ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle jeho odhadů totiž poroste ekonomika rychleji, než se při sestavování rozpočtu předpokládalo.
Podle ministra Sobotky bude letošní schodek nižší než schválených 74 miliard
Podle ministra Sobotky bude letošní schodek nižší než schválených 74 miliard | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle Sobotky by tak mohl pokračovat sestupný trend schodků státního rozpočtu. Poslanci přitom schválili pro letošek schodek 74 miliard korun, tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji podstatně vyšší než loňských 56,4 miliard korun. Při očekávaném rychlejším růstu ekonomiky však Sobotka opět počítá s vyšším růstem příjmů státu.

Předpoklady ministerstva potvrzuje i Markéta Šichtařová, hlavní ekonomka Next Finance. Podle ní poroste letos HDP až o 5 %, což je výrazně více, než očekávalo ministerstvo  při sestavování rozpočtu začátkem minulého roku. Vliv na pesimističtější odhad růstu měly podle ní mimo jiné chybné údaje ČSÚ a časová zpoždění při odhadování HDP.

Deficit celých veřejných rozpočtů loni podle Sobotky poklesl na 2,8 procenta ze tří procent v roce 2004. V letošním roce budou moci ministerstva využít navíc 48,5 miliardy korun převedených z minulého roku. Zhruba 16 miliard korun převedlo do letošního roku ministerstvo zemědělství. Ministerstvo obrany převedlo přes devět miliard korun, resort práce a sociálních věcí 4,7 miliardy korun, resort dopravy 4,9 miliardy a ministerstvo vnitra 3,1 miliardy.

Mezi důvody, proč ministerstva loni neutratila všechny prostředky, patřilo i oddálení některých veřejných zakázek a pomalejší čerpání z fondů EU. Resorty loni navíc utratily 22,6 miliard z více než 29 miliard korun, které si převedly z roku 2004.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na daních stát loni vybral zhruba o 17 miliard více, než plánoval. Nejvíce se dařilo vybírat daně z příjmu firem, které překročily plán téměř o 19 miliard. Téměř devět miliard navíc získal rozpočet ze spotřební daně, naopak u daně z přidané hodnoty příjmy zaostaly zhruba o sedm miliard korun.

Stát loni uhradil část záruky vůči České národní bance ve výši pěti miliard korun. Výše zbylého závazku činí 17 miliard Kč a ministerstvo jej chce uhradit letos a v roce 2007, kdy je záruka splatná.

 

Právě se děje

Další zprávy