Rozhodnuto. Vítek podá návrh na insolvenci Sazky

Radek Pecák Radek Pecák
14. 1. 2011 16:55
Šéf Sazky říká, že proti případnému návrhu na insolvenci se bude firma bránit soudně
Aleš Hušák zažívá nyní v čele Sazky nejsložitější období
Aleš Hušák zažívá nyní v čele Sazky nejsložitější období | Foto: Radek Pecák

* Hušákův odhad hodnoty Sazky zní: více než 15 miliard korun * Spor o insolvenci nejspíš rozhodnou soudy, právníci se neshodnou * Sazka přiznává dluhy ve v výši přes 10 miliard

Praha - Největší věřitel Sazky, realitní magnát Radovan Vítek, sdělil agentuře ČTK, že v pondělí podá návrh na insolvenci loterijní společnosti.

Své prohlášení učinil krátce poté, co generální ředitel Sazky Aleš Hušák na mimořádné tiskové konferenci nazval nepřímo Vítka "kyperským bezdomovcem" a řekl, že Sazka se návrhu na insolvenci ubrání.

Hušák spoléhá na to, že proti Vítkovi mu pomohou soudy, které se Vítkovým návrhem budou muset od pondělí zabývat. Hušák a jeho právníci jsou přesvědčeni, že firma nesplňuje podmínky pro prohlášení insolvence.

Vítek skoupil pohledávky Sazky od bank v celkové hodnotě 1,5 miliardy. Většina z nich je už po splatnosti a Vítek dal Sazce čas právě do pondělí 17. ledna. Sazka ale nezaplatí, Vítkovy pohledávky neuznává.

"Sazka není v insolvenci, to dokážeme," řekl Hušák a dodal: "Případnému šikanóznímu návrhu se budeme bránit. V případě toho návrhu si musí být kyperský bezdomovec vědom toho, co činí," uvedl Hušák ve zjevné narážce na Radovana Vítka. Jeho firmy sídlí totiž na Kypru.

Majitelé Sazky se v těchto dnech rozhodují, komu svěří do rukou její finanční záchranu. Sazky vydělává stamiliony - její loňský zisk přesáhl 1,4 miliardy korun - ale trpí nedostatkem likvidity. Většina jejích peněz musí jít na splátky za halu, kterou postavila její dceřinná společnost Bestsport v Praze-Vysočanech.

Hušák o tom, že Sazka není zralá na insolvenci, nemluví poprvé. Napsal o tom také v souhrnné zprávě akcionářům, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

Projděte si celou Hušákovu zprávu ve fotogalerii (není možné v mobilní verzi Aktuálně.cz)

Některé právní rozbory ale Hušákovu argumentaci vyvrací - například analýza právní kanceláře Štovíček, která ji vypracovala pro Český olympijský výbor. V této analýze se popisuje, že Sazku do insolvence je možné poslat.

Hušák si najal právníka Jaromíra Císaře. "Insolvenční zákon počítá se dvěma možnostmi: předlužením a platební neschopností. O předlužení u Sazky nemůže být řeč, hodnota majetku přesahuje 15 miliard, souhrn závazků činí 10,5 miliardy. A platební neschopnost? Pokud jde o pohledávky, které uplatňují společnosti pana Vítka, musí jít o skutečnou neschopnost platit, nikoli o neochotu v důsledku toho, že Sazka odmítá nároky uznat, uvedl Císař.

Většinový akcionář Sazky, ČSTV, se ve středu rozhodl dál vyjednávat o Sazce pouze s firmou eInvest Martina Ulčáka. Ten jako jediný ze zájemců nepožaduje majetkový podíl v Sazce a přichází s plánem, s nímž počítá i Aleš Hušák.

Agentura Standard & Poor's snížila ve čtvrtek rating Sazce na stupeň D, který inverstorům signalizuje, že firma není schopna splácvet dlouhodobě své dluhy. Aleš Hušák prohlásil, že tento krok firmu bezprostředně neohrožuje. "Úpravu ratingu jsme očekávali, pro společnost nemá bezprostředníi dopady, žádné další úvěry nepotřebujeme. Rating by mohl mít vliv na hodnotu dluhopisů, ale to se neprojevilo," řekl Hušák.

 

Právě se děje

Další zprávy